Az MTA honlapján foglalnak állást az Index veszélyes gyógyszerreklámozó cikksorozata ellen

Az MTA honlapján foglalnak állást az Index veszélyes gyógyszerreklámozó cikksorozata ellen

Ivermektin-hatóanyagú féregirtót adnak be egy lónak. (Fotó: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljesen lecserélődött szerkesztőség által készített Indexen az utóbbi napokban több cikk jelent meg az ivermektin nevű gyógyszerhatóanyag állítólagos Covid-ellenes hatásáról. A cikkek páratlanok a tudományos(nak tűnő) újságírás történetében, hiszen az objektivitás látszatát is nélkülözve lényegében állást foglalnak egy sok hatóság által alkalmatlannak és esetlegesen veszélyesnek minősített hatóanyag mellett. Az cikkeket elítéli az MTA honlapján Sarkadi Balázs akadémikus is. 

A cikkben szándékosan nem linkeljük az Index cikkeit. 

„Ritka a magyar újságírás történetében, hogy egy komoly olvasottsággal rendelkező lap helyt ad egy olyan gyógyszerhatóanyag népszerűsítésének, melynek emberi alkalmazását a Nébih, de a WHO és az USA szövetségi gyógyszerhatósága is veszélyesnek és alkalmatlannak minősíti adott betegség kezelésében”  

– kezdi cikkét Sarkadi Balázs akadémikus, aki valóban látta már az ivermektin nevű hatóanyagot közelről.

Az ivermektin már a járvány kezdetén felmerült, mint a kínai koronavírus egy lehetséges ellenszere. A gyógyszert féregellenes szerként használják, és a laboratóriumi kísérletekben úgy tűnt, hogy lehet koronavírus-ellenes aktivitása is. A probléma akkor jelentkezett, amikor megpróbálták a hatásosnak bizonyuló hatóanyag-mennyiséget felszorozni olyannyira, hogy az a klinikai gyakorlatban, embereken is alkalmazható legyen. Ebből a kutatók nagy többsége szerint az jött ki, hogy lehetetlenség biztonságosan annyi hatóanyagot az ember szervezetébe juttatni, ami eséllyel hatna a vírusra. 

Kezdetben jó ötletnek tűnt, de kiderült, hogy vakvágány, lépjünk tovább. Illetve majdnem, mert persze maradt egy hangos kisebbség, akik szerint megint el akarnak rejteni az emberiség elől egy csodaszert és beindultak az összeesküvés-elméleteket is. Vannak orvosok Magyarországon is, akik konkrét gyógyszerezési protokollt is összeállítottak, amelyben az ivermektin mellett több más, különböző hatású gyógyszer is szerepel. Mindezt úgy, hogy a világ komolyan vehető egészségügyi és gyógyszerhatóságai mindenhol elhatárolódnak az ivermektintől, és legfeljebb még több kutatást és bizonyítékokat kérnek számon rajta, mielőtt akár csak felmerülhetne a klinikai alkalmazása. 

Sokszor láttunk már olyat, hogy közepesen sikeres szakemberek és nem szakemberek a rendszer ellenségességében látják az általuk támogatott (vagy akár megszállottan imádott) gyógyszerek, beavatkozások kudarcait. De eddig ezek a törekvések megrekedtek az ezoterikus, áltudományos rétegkultúra szférájában. 

Eddig. Most ugyanis az Index egyik (újonnan alkalmazott, a korábbi szerkesztőséggel semmilyen módon nem rokonítható) újságírója a cikkek egyikében konkrétan leírja az egyik ivermektin-propagáló orvos gyógyszerezési útmutatóját. Elé teszik ugyan, hogy csak orvosi felhasználásra, de feltételezhető, hogy a cikket nem csak orvosi végzettségű emberek olvassák.

Sarkadi Balázs cikkében kiemeli a cikkek legproblémásabb részleteit, legfőképpen azokat a pontokat, amelyek a bizonyítatlan hatásosságú ivermektinről bizonyítatlan tényállításokat fogalmaznak meg. Mint például ez: az ivermektinkezelés „a koronavírus-megbetegedés minden spektrumában hatékony és sikeres. Korai fertőzéses esetekben azonnal adni kellene.”

Nem, az igazság ezzel szemben az, hogy nem tudjuk, hogy hatékony és sikeres-e, éppen ezért nem kellene addig alkalmazni, míg ez be nem bizonyosodik. Legfőképpen pedig tilos ilyet egy újságcikkben leírni. Nem azért, mert ezt diktálja az összeesküvés, hanem mert ezt diktálja az újságírói etika. 

Az akadémikus, mielőtt a nyilvánosság elé állt volna az MTA honlapján, levélben próbálta jobb belátásra bírni az újságírót és a lapot, miután az egyik cikküknek már a címében is kijelentik, hogy az ivermektin hatékony (pedig ez nem ismert) – sikertelenül. Ezt írta nekik:

„Felhívom a figyelmét, hogy az Indexen most már második cikke rendkívül veszélyes precedenst teremt az engedélyezetlen gyógyszerek alkalmazásának ajánlására a Covid-19-járványban. Véleményem szerint ez kimeríti az emberi életek súlyos veszélyeztetését, tanácsa alapján a tájékozatlan laikusok egy olyan veszélyes állatgyógyszert alkalmazhatnak, amelyiknek rendkívül súlyos toxikus hatásai vannak, ugyanakkor minden eddigi nemzetközi állásfoglalás szerint alkalmatlan, hatástalan a Covid-19 kezelésére. A WHO és az FDA is külön nyilatkozatban figyelmeztetett az ivermectin veszélyes használatára és alkalmatlanságára a Covid-19 betegségben.” 

Az akadémikus nem a levegőbe beszél, hiszen kutatócsoportjával évtizedek óta kutatják a hatóanyagot. Ez egyébként egy széles spektrumú parazitaellenes szer, főként az állatgyógyászatban alkalmazzák. Az utóbbi napokban olyannyira megnőtt az ivermektintartalmú állatgyógyászati szerek iránti kereslet – vélhetően az Index-cikkek hatására is –, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határozott figyelmeztetést adott ki arról, hogy az ivermektin kizárólag az állatgyógyászatban engedélyezett gyógyszer, emberekre veszélyes.  

A veszélyt az akadémikus szerint főként az okozza, hogy gátolhat az emberi szervezetben olyan transzportermolukelulákat, amelyek más hatóanyagokat szállítanak a sejtmembránon keresztül. Így befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, így különösen veszélyes lehet az Index által bemutatott gyógyszerezési protokoll, amelynek összeállítását megalapozó kutatási bizonyítékok ugyancsak ismeretlenek. 

Az akadémikus jelezte az Index-cikkek veszélyességét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek is, a levelet az újságíró az ivermektinpropagálók Facebook-csoportjában osztotta meg ezzel a megjegyzéssel: „NEM ADOM FEL! A harc FOLYTATÓDIK!!! The bottle goes on despite of a letter of a jerk!” Az angol mondat jelentése: „A palack megy tovább, a barom levele ellenére”, bár lehet, hogy bottle helyett inkább battle-t kellett volna írni, ami csatát jelent. 

Frissítés: A cikk megírása után derült ki, hogy az ivermektines Index-cikkeket író újságíró eltűnt az Impresszumból. Ennek okát nem ismerjük, de feltételezhetően megszűnt a munkaviszonya.

Disclaimer: A szerző az Index tudományrovatának újságírója volt nyárig. Korábban fel sem merülhetett volna efféle cikkek megjelenése. A jelenleg ott dolgozó újságírókat nem ismeri.