Az MTA nemet mond a kormánynak

Az MTA nemet mond a kormánynak

A Magyar Tudományos Akadémia épülete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészítette a Magyar Tudományos Akadémia „Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában” című munkaanyagát. Ebben válaszolnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi, az Akadémia önállóságát csorbító javaslatára.

Az MTA honlapján olvasható közlemény szerint a munkaanyagot az MTA október 15-én juttatta el az ITM-nek. Az elnökség és a kutatóhálózat vezetői október 26-án ismerhették meg a munkaanyag mellékletekkel bővített változatát. Az erről kiadott közleményben azt írják, hogy az alapfinanszírozásra szánt forrásoknak vissza kell kerülniük a az MTA költségvetési fejezetébe. Emellett indokolatlannak tartják a kutatóhálózat jelentős átstrukturálását.

Az október 30-i elnökségi ülésen elfogadott határozatban kiemelték, hogy „az MTA kutatóintézet-hálózata az alapkutatások területén objektív mércék alapján az EU élvonalában van. A kiválóságokat nem szabad veszélyeztetni, hanem erre kell építeni.”

A határozatban emellett javaslatot tettek egy közvetlenebb és hatékonyabb kommunikációs csatorna kialakítására a kutatók és a politikai döntéshozók között.

Az innovációs rendszer átalakításakor, a munkaanyag követendő alapelvnek nevezte meg többek közt a túlzott centralizáció és bürokrácia elkerülését, a különböző tudományterületek és kutatási célok sajátosságainak figyelembevételét valamint a fokozatosságot, kiszámíthatóságot és tervezhetőséget.

Emellett az alapkutatások gyengítése helyett azok erősítését és a Kutatási Alap bővítését javasolja.

A közgyűlésen elfogadták a december 6-éra összehívott rendkívüli közgyűlés napirendjét. Ezen az ITM-mel folyó tárgyalásokról és a stratégiai koncepcióról lesz szó.

Címkék: MTA, zx_MagyarHang