Az NMHH érvénytelenítette a Klubrádió pályázatát, így nem térhet vissza az éterbe

Az NMHH érvénytelenítette a Klubrádió pályázatát, így nem térhet vissza az éterbe

A Klubrádió logója a budapesti Symbol gasztronómiai, szórakoztató és kulturális központban 2012. november 15-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eredménytelennek nyilvánította a 92,9 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, így egyelőre bizonyosan nem tér vissza az éterbe a Klubrádió. Mint arról beszámoltunk, az NMHH azért írt ki pályázatot a frekvenciára, mert tavaly ősszel elutasította a Klubrádiónak a sugárzási jogosultsága meghosszabbítására irányuló kérelmét.

A pályázaton elindult a Klubrádió. Két versenytársa akadt, azokat azonban már korábban kizárták a pályázatból. Így egyedül volt versenyben a pályázaton a rádiót működtető vállalkozás. Bár a médiahatóság egy időre felfüggesztette a pályázati eljárást, az újraindult. Tegnap tárgyalt a Médiatanács a pályázat lezárásáról. Ennek eredményét akkor még nem lehetett tudni.

Az NMHH mai hírlevelében jelentette be, hogy eredménytelennek nyilvánította a 92,9 MHz-es frekvencia pályázati eljárását, így nyertest sem hirdettek. Az eljáráson egyetlen versenyben maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlatát is érvénytelennek nyilvánították, mivel az több szempontból sem felel meg a pályázati előírásoknak.

Közölték: a pályázati kiírás alapján vizsgálni kellett a pályázó gazdasági megfelelőségét. Arra jutottak, hogy a nyilvános cégadatok alapján a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodást folytatott, emiatt a cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. A hazai és európai médiaszolgáltatási pályáztatási gyakorlat alapvető és általános elvei szerint a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő – írták.

Megállapították azt is, hogy a pályázat lényegi műsortervi hibákat tartalmaz. A benyújtott műsorterv nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek, ellentmondásokat tartalmazott, melyek az eddigi bírósági döntések alapján nem mérlegelhető, objektív hibák, így egyetlen pályázat esetében sem fogadhatók el. A hazai következetes bírósági joggyakorlat, a médiatörvényben megfogalmazottak és az egyenlő elbánás kötelező elvei alapján a Médiatanács nem tekinthetett el a pályázati anyagban ejtett hibák megállapításától – magyarázták.

A fentiek alapján a Médiatanács nem látta biztosítottnak a frekvencia közösségi cél hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét.

A Klubrádió a döntés ellen tizenöt napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet.