Az NMHH jogszerű magatartásra szólította fel a Hír Tv-t

Az NMHH jogszerű magatartásra szólította fel a Hír Tv-t

Forrás: Klubrádió Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb parlagon heverő fővárosi rádiós frekvenciát adna használatba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A 95,3 MHz-es frekvencia pályázati felhívásának tervezetét fogja ugyanis közzétenni – számolt be a hatóság a Médiatanács e heti ülésének döntéséről. A hullámsávot közösségi jelleggel hirdetik meg. Ez azt jelenti, hogy a pályázatot elnyerőnek nem kell fizetnie médiaszolgáltatási díjat. Igaz, ennek fejében – a Médiatörvény értelmében – óránként hat percnél több reklámot nem lehet rajta sugározni.

A 95,3 MHz-es frekvenciát évek óta nem használják. Korábban a Klubrádió sugárzott itt, addig, amíg az NMHH a kialakult jogvita miatt nem kötötte a meg a műsorszolgáltatási szerződést a Klubrádió működtetőjével a jelenleg használt 92,9 MHz-es kereskedelmi frekvenciára. Mint arról többször írtunk, a Klubrádió hét év elteltével ismét bajban van, mivel a médiahatóságtól nem kapta meg az öt évre szóló hosszabbítást, és a 92,9-et pedig újrapályáztatják.

Az ősz folyamán egyébként a legértékesebb fővárosi frekvencia, a 89,5 MHz pályáztatásáról is döntöttek. Mint arról ugyancsak beszámoltunk, az itt sugárzó Music FM rádió szolgáltatójával sem hosszabbított a Médiatanács, így a kereskedelmi rádió elhallgatott, a frekvencián pedig 2019 februárja nem hallható semmi.

A Médiatanács további döntésekről is beszámolt az e heti üléséről. Eszerint véglegesítette a Berettyóújfalu és Székesfehérvár kisközösségi rádiós frekvenciájának pályázati felhívásait. A berettyóújfalui ajánlatokat január 25-én, a székesfehérváriakat január 27-én lehet majd benyújtani. Mint írták, a tanács elvégezte a Tihany 97,6 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki és a Zalaegerszeg 104,4 MHz helyi frekvencia ugyancsak közösségi jellegű használatára benyújtott egyetlen ajánlat tartalmi vizsgálatát: előbbinél nyilvántartásba vette az FM 4 Rádió Kft.-t és a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál pedig felvilágosítást kért az egyedüli pályázótól, a Mária Rádió Frekvencia Kft.-től.

Ezen kívül hozzájárult a testület, hogy a Karc FM december 29. helyett jövő év február 27-ig kezdje meg a sugárzást a kecskeméti 97,7 MHz-es körzeti frekvencián. Ugyanilyen halasztást kapott a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. is, amely rádiójának 2021. január 6. helyett március 7-éig kell elindítania az adását Sátoraljaújhelyen (104,9 MHz).

Döntöttek arról is, hogy melyik tizenöt közösségi televízió, rádió és kisközösségi rádió kap összesen 33,8 millió forintot műszaki fejlesztésekre. (ezek: Szentes Televízió, sátoraljaújhelyi Zemplén Tv, berceli Gólya Tv, budakeszi BKTv, Mezőtúri Városi Televízió, KisDuna Tv Dunaharaszti, Kiskőrös Televízió, Kistelek Városi Televízió, pécsi Pannon Televízió, városi Tv Mohács, Halas Rádió, Klasszik Rádió, szombathelyi CREDO Rádió, kiskunfélegyházi Rádió Smile, Első Pesti Egyetemi Rádió).

Túl hangosan reklámozott a Hír Tv

A Hír Tv-n júliusban öt esetben a reklámok átlagos hangereje túllépte a környezetében mért egyéb műsorrészek átlagos hangerejét, ezért a testület arra szólította fel a televíziót, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértésektől. Ezen kívül a Magyar Katolikus Rádiót (102,6 MHz) szolgáltatóját is felszólította a jogszerű magatartásra, amiért szerződéses vállalásaihoz képest a szolgáltató kevesebb saját műsort sugárzott.