Az NNK kedden nem közölte a szennyvizek részletes koronavírus-szennyezettségi adatait

Az NNK kedden nem közölte a szennyvizek részletes koronavírus-szennyezettségi adatait

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepődhettek kedden azok, akik korábban figyelemmel kísérték a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) a települési szennyvizének koronavírus koncentrációjával kapcsolatos közleményeit.

Az április 6-iki közlemény ugyanis igen rövidre sikeredett. Eszerint „a 13. héten az elmúlt hetek magas szinten stagnáló eredményei után a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja országosan enyhén csökkent. Az egyes minták eredményei stagnálnak vagy enyhén csökkennek.

Az enyhén csökkenő tendencia ellenére a fertőzöttek száma továbbra is magas, ezért a továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása. A szennyvízben továbbra is a brit vírusvariáns dominál.” 

Ezzel szemben a 12. héten, illetve korábban a rövid elemzést követően részletes térképes információkkal illusztrálta az NNK, melyik településen éppen milyen a helyzet, illetve pdf formátumban le is lehetett tölteni a részletes elemzést.

Ezek az információk azért fontosak, mert a szennyvízben található koronavírus koncentrációja viszonylag jól jelzi előre, mely városokban várható a járvány erősödése vagy éppen enyhülése.