Az OGYÉI feljelentést tett, mert megkérdőjelezték a favipiravir hatásosságát

Az OGYÉI feljelentést tett, mert megkérdőjelezték a favipiravir hatásosságát

Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevű készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Budapesti Rendőr-főkapitányságon – írja az MTI az intézetre hivatkozva.

Az OGYÉI közleménye szerint különféle internetes médiumok 2021 decembere és 2022 januárja között olyan állításokat közöltek, amelyek a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságát kérdőjelezik meg. Szerintük ennek következtében a cikkek a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét is akadályozhatják, és alkalmasak lehetnek arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön.

A hatóság álláspontja szerint megfelelő klinikai evidenciákon és irodalmi adatokon alapulva a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek alkalmasak arra, hogy a Covid–19 megbetegedésben „segítsék a vírus terjedésének megakadályozását, ezáltal lehetővé téve a betegség súlyosbodásának megakadályozását és elősegítve az betegek mihamarabbi gyógyulását”.

Frissítés: Ferenci Tamás biostatisztikus úgy reagált, hogy szerinte elfogadhatatlan, hogy az OGYÉI feljelentéssel fenyegeti a favipiravir covid elleni hatásosságát joggal megkérdőjelezőket. A kutató véleménye szerint teljesen megalapozott megkérdőjelezni a favipiravir covid elleni hatásosságát, hiszen a kutatási eredmények egyáltalán nem támasztják alá egyértelműen (vagy inkább szinte egyáltalán nem támasztják alá), hogy a hatóanyag gyógyítaná a covidot. De szerinte az OGYÉI eljárása akkor is elfogadhatatlan és „perverz” lenne, ha történetesen nekik lenne igazuk. A tudományos vitákban ugyanis bizonyítékokat szokás felvonultatni, nem a rendőrségre kell szaladni, ha valakivel nem értünk egyet – már persze, ha vannak bizonyítékaink.