Az oltást követően 441-en haltak meg Magyarországon

Az oltást követően 441-en haltak meg Magyarországon

Koronavírus-vakcina, illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltás beadása után 441 ember halt meg eddig Magyarországon – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az Origót. Az intézmény közlése szerint az összes beadott oltás 0,039 százaléka esetében került valaki kórházba vagy vesztette életét. Az NNK adatai a 2020. december 26. – 2021. július 14-i közötti időszakot fedik le.

Eddig 10 695 862 oltást adtak be, közölte az NNK az első és második oltások egyesített adatát. A vakcináltak közül 4212 főt érintettek nemkívánatos események, 3149-et enyhe oltási reakciók, míg 284 személy kórházi kezelésre szorult, 441 pedig meghalt. Oltási baleset 118 esetben történt, ezek 338 főt érintettek. Ilyenkor valamilyen hiba történt az oltások szállítása és tárolása során.

Az NNK hozzátette, az oltás és az utána megjelenő tünetek között nem feltétlenül áll fenn ok-okozati összefüggés. Ez tehát azt jelenti, hogy az oltott bármilyen okból életét veszthette, akár másik betegség vagy baleset következtében, idős kor miatt, és szó lehet az oltás miatt bekövetkező súlyos reakcióról is.

A 444 a héten emlékeztette a Miniszterelnökséget, hogy Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón azt ígérte: nyilvánosságra hozzák majd az adatokat. Válaszul a Miniszterelnökség az Origo cikkét küldte el.

Április végén egyszer már közzétették, hogy az oltások beadása után hányan vesztették életüket. Akkor azt írták, Pfizer után 175-en, Sinopharm után 78-an, Modernát követően 12-en, AstraZeneca után hatan, Szputnyikot követően pedig ketten vesztették életüket.

Akkor többen kritizálták a vakcinatípusok szerinti felosztást, mondván, sokkal több nyolcvan körüli ember kapott Pfizert, így nyilván köztük több is lesz az utólag elhunytak száma, mint a fiatalabbak körében. Az április végi adatok tehát 273 halálesetről szóltak, így az azóta eltelt három hónapban eszerint 168 oltott halt meg.

Most nem bontotta vakcinákra az NNK az adatokat, de így is újdonságnak számít ez a statisztika. Ugyanakkor sok bizonytalanság marad, így például nem tudni, hogy az oltás után hányan haltak meg koronavírus-fertőzésben úgy, hogy azért kapták el, mert még nem alakult ki a védettségük.