Az oltást megtagadó, és ezért az olimpiától visszalépő kajakos szerint ő nem oltásellenes

Az oltást megtagadó, és ezért az olimpiától visszalépő kajakos szerint ő nem oltásellenes

Schmid Júlia versenyzik (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy lapunk is beszámolt róla, Schmid Julia szlalomkajakos azért nem indul a tokiói olimpián, mert nem hajlandó beoltatni magát a verseny előtt, noha a MOB döntése értelmében csak védett sportoló lehet a magyar csapat tagja. A Blikknek nyilatkozott a honosított, de magyar színekben induló (pontosabban nem induló) sportoló.

Schmid tagadta, hogy oltásellenes lenne, hiszen Bécsben dolgozik állatorvosként, és tudja, hogy fontos az oltás. Arra a kérdésre, hogy akkor mégis miért nem oltatta be magát eddig, azt felelte, hogy nagyon el volt foglalva a versenyzéssel, amikor pedig lett volna lehetősége oltakozni, nem érezte jól magát.

Állítása szerint az olimpia után akarta volna beoltatni magát. Azért utazott ki már Japánba, mert eddig a MOB-tól sem értesült arról, hogy az oltás az indulás feltétele lesz. Véleménye szerint az oltás mellékhatásai veszélyeztették volna a szereplését.

A MOB arról értesítette, hogy visznek neki a tokiói szállodájába egy adagot, és kényszerhelyzetbe hozták. Szerinte „összezúzták az álmait”, hiszen ő az elmúlt tíz évben naponta kétszer edzésen vett részt.

Amellett lehet érvelni, hogy a MOB-nak már sokkal korábban meg kellett volna hoznia ezt a szabályt, hogy a sportolók felkészülhessenek rá, és időben beoltathassák magukat. Ugyanakkor látni kell, hogy egy olyan városban rendezik az olimpiát, ahol dühöng a járvány. Kérdéses, hogy egyáltalán megengedhető-e a rendezés, de ha már ez a döntés született, egyértelmű, hogy a részt vevő sok ezernyi sportolónak védettnek kell lennie, hogy minél kisebb eséllyel hurcolják szét a fertőzést a világban.

Az oltás az egyetlen hatékony eszköz, amellyel megfékezhető a járvány. Nincs ésszerű érv, amely az oltás ellen szólna, az pedig legalábbis furcsa állítás, hogy valaki fél év alatt nem talált egyszer sem alkalmas időpontot a vakcina felvételére, de az olimpia után azonnal tervezte ezt megtenni.

Ha valaki nem hajlandó beoltatni magát a saját és a hozzá közel állók egészsége érdekében, illetve nem hajlandó ennyivel segíteni a közösségi védekezést arra hivatkozva, hogy egy héttel az oltás után is érezni fogja a mellékhatásokat, és ez befolyásolhatja a sportteljesítményét, azzal elég nehéz közösséget vállalni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.