Az ombudsman szerint jogellenes a pedagógusok polgári engedetlensége

Az ombudsman szerint jogellenes a pedagógusok polgári engedetlensége

Óvoda - Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusok munkabeszüntetése polgári engedetlenség formájában, valamint annak tudomásulvétele az érintett gyermekek jogaival kapcsolatosan visszásságot idézhet elő, ezért jogellenes – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) hétfőn. 

Kozma Ákos hivatala a honlapján is közzétette a jelentését, amely egy civil szervezet jelzése alapján indult, miután tavaly október 21-én polgári engedetlenségi akciót tartottak a péceli önkormányzati fenntartású óvodák, amelyben minden dolgozó részt vett, így az összes óvoda zárva maradt. 

– A péceli óvodapedagógusok tavaly októberben tartott polgári engedetlenségi akciója, valamint az, hogy az akciót a péceli önkormányzat tudomásul vette, alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, illetve az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez – állapította meg az alapvető jogok biztosa, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy „a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát az Alaptörvény rögzíti”.

– E védelemre és gondoskodásra a gyermek mindenkivel szemben igényt tarthat. Így a gyermek szülei, családja, az állam és a társadalom valamennyi tagja köteles a gyermek jogait tiszteletben tartani. Ezzel szemben a polgári engedetlenség nem a munkabeszüntetés törvényes eszköze, hanem az alkotmányos kereteken kívül zajló olyan ellenállás, amely az elérni kívánt cél érdekében vállaltan jogellenes – írta Kozma Ákos, hozzátéve, hogy a polgári engedetlenség az önkormányzat által fenntartott óvodák működése az adott napon meghiúsult. Szerinte az önkormányzatnak nem volt helyes tudomásul vennie ezt, ehelyett munkajogi következményeket kellett volna kilátásba helyeznie, és a tervezett munkabeszüntetés jogellenességére felhívnia az érintett dolgozók figyelmét.

Az alapvető jogok biztosa felkérte Pécel polgármesterét, hogy a jövőben tegyen meg minden megfelelő intézkedést annak érdekében, hogy minden érintett gyermek számára biztosított legyen az óvodai ellátás igénybevételének lehetősége. Az ombudsmani állásfoglalás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a pedagógusok jogszerű sztrájkjának lehetőségét immár másfél éve elvette egy kormányrendelet.