Az operatív törzs szerint felelőtlen emberek indítottak terheléses támadást

Az operatív törzs szerint felelőtlen emberek indítottak terheléses támadást

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Terheléses támadás érte az oltás időpontfoglaló informatikai rendszerét, ezért a rendszer leállt – mondta Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A támadás érintette a receptfelírási rendszert is. Amint a hibát elhárítják, jelezni fogják, ilyen támadások más országokban is voltak – közölte. Azt is mondta, hogy a támadást „felelőtlen emberek követték el”.

Müller Cecília országos tiszti főorvos bejelentette, 324 ezer AstraZeneca oltás érkezett a pénteki napon, de mindig figyelnek arra, hogy félretegyenek második körös oltásra. „Kérem, hogy ne válogassunk az oltóanyagok között” – mondta újra.

Mindegyik vakcinát megvizsgálják, ezt tették a korábban érkezett 28+24 ezer Janssen vakcinával, ezeket megfelelőnek találták, tehát ez is rendelkezésre fog állni. Ezt a vakcinát a vidéket járó oltóbuszokra szánják, így a területekre nem kell kétszer kimenniük az buszoknak.

Változást is bejelentett: az AstraZeneca alkalmazási előirata alapján 4-12 hét a két oltás követési ideje, ám mivel „olyan helyzet állt elő”, az eddiginél (12 hét) hamarabb is kapható a második oltás, de ehhez az oltóorvosnak 10 beteget „össze kell várnia” annak érdekében, hogy „minden oltás eloltásra kerüljön”. Egy ampulla tíz ember oltására elegendő – mondta Müller Cecília. „Egyetlen adag sem mehet kárba” – tette hozzá. Eddig 12 hét alatt lehetett hozzájutni a második adaghoz. Aki siettetné, annak jelentkeznie kell háziorvosánál.

Megerősítette, a kezelőorvos és az oltóorvos dönt arról, hogy aki az elmúlt 3 hónapon belül esett át a betegségen, oltható-e; aki súlyosabb formában esett át, annak a védettsége erősebb – ecsetelte.

Jelezte, a Sinopharm vakcinával kapcsolatos döntő WHO-ülés épp a péntek déli órákban zajlik.

Kérte, hogy akik az idősotthonokba látogatnak, vigyék magukkal a védettségi kártyát, enélkül nem jutnak be.

Kérdéseket ezúttal nem olvastak be.

(via Infostart)