Az Orbán által emlegetett WHO-protokoll az adatok szerint megbízhatatlan – mondja a Csongrád megyei MOK-elnök

Az Orbán által emlegetett WHO-protokoll az adatok szerint megbízhatatlan – mondja a Csongrád megyei MOK-elnök

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) genfi székháza (Fotó: Yann Forget/Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakmai berkekben nem aratott osztatlan sikert Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti videóüzenete: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád megyei elnöke, Kanka Andor a Szeged.hu-nak azt nyilatkozta, a koronavírus kimutatására alkalmazott WHO teszt a tudományos adatok elemzése alapján nem alkalmas arra, hogy a valóban fertőzött eseteket megfelelő számban azonosítsák. A protokoll szigorú betartatása ugyanakkor a klinikusok döntéseit korlátozza.

A szakember úgy véli, hogy valamennyi a kezelőorvosok által gyanúsnak ítélt esetet vizsgálni kellett volna, és vizsgálni kellene. Nem csak azokat a tüneteket mutató betegeket, akik az eljárásrend szerint a fertőzés által érintett területekről érkeztek. Hozzátette: az olaszországi járvánnyal kapcsolatban ma már vannak olyan adatok, amelyek alapján úgy látszik, hogy a vírust nem közvetlenül a Kínából érkező kínai turisták vitték Olaszországba, hanem valószínűleg Németországon keresztül érkezett. Vagyis: hiába összpontosítottak az ajánlások alapján az ottani egészségügyi szervek a légi úton Kínából érkezett vendégekre és a velük kapcsolatba kerülőkre, a vírus egészen más módon jutott Lombardiába. Mire erre rájöttek, tömegessé vált a fertőzöttség.

Orbán hibázott, majd atyuskaként próbálta menteni a menthetőt | Magyar Hang

Péntek este fél 10-kor, dolgozószobája félhomályában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a járványhelyzet miatt hétfőtől nincs iskola. Látjátok, milyen puritán ez a kis szoba, szobácska, még fény is alig van, én viszont késő este is értetek dolgozom, drága népem - üzente a nagyfőnök a látvánnyal. És ezt fejelte meg mondandójával is.

Kanka Andor értetlenségének adott hangot, hogy a járványügyi védekezés nyilvánosságából egyre inkább kikopnak az orvosok, azok a járványügyi szakemberek, akik valóban tudnák, mit kell tenni ilyen rendkívüli helyzetben. Kevesli az ÁNTSZ országos vezetőjének jelenlétét az országos operatív törzs sajtótájékoztatóin. – Olyan benyomása alakulhat ki az ezeket a sajtótájékoztatót nézőknek, mintha a koronavírus elleni védekezés rendvédelmi feladat volna. Folyton egyenruhás embereket látni, holott a járványügy az ehhez értő egészségügyi szakemberek kompetenciáján nyugszik – fogalmazott a kamarai elnök.

Érthetetlennek nevezte azt is, hogy a péntek esti miniszterelnöki beszédben egyetlen szó sem hangzott el a magyar egészségügyben dolgozókról, akik ebben az esetben a védekezés frontvonalában állnak, és adott esetben életüket kockáztatva látják el hivatásukat.

– A miniszterelnök úrnak vélhetően nincsenek első kézből származó információi. Beszélt vajon egyetlen, valamelyik hazai kórház intenzívosztályánál dolgozó orvossal? – tette fel a kérdést az orvos. Hozzátette: arról sem volt szó Orbán beszédében, hogy lesz-e megfelelő mennyiségben megfelelő védőfelszerelés az orvosok és a szakszemélyzet számára. Cáfolta, hogy a sebészi maszk alkalmas védőfelszerelés volna.

Betelt a pohár: nevének vállalásával ír egy aneszteziológus a koronavírus tényleges veszélyeiről | Magyar Hang

Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként, valamint magánemberként arra kérem orvos kollégáimat, a szakmát és az intézményvezetőket, fontolják meg az operatív szakmák tervezthető és halasztható (ún. elektív) műtéteinek felfüggesztését (sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, ortopédia, szemészet, szájsebészet, fül-orr-gégészet, stb).Néhány előrelátó és felelős intézményvezető ezt már saját hatáskörben múlt héten megtette, ezúton is köszönet és tisztelet nekik.

Egy koronavírusos beteg még megfertőzheti az orvost, ha az csak ilyet használ. Ezt a maszkot valóban műtétekhez használják, de arra való, hogy a beteget védje meg az orvos által a műtőben kilégzett kórokozóktól. A belégzett levegő vírusmentesítésére nem, vagy csak kis mértékben alkalmas – fejtegette. Kanka Andor óriási gondnak nevezte, hogy a háziorvosok sem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel. És csak tetézi a bajt, hogy ebben a foglalkozási ágban a doktorok nagyon jelentős része betöltötte a hatvan-hetvenedik életévét, azaz a koronavírus szempontjából maguk az orvosok tartoznak a legveszélyeztetettebb korcsoportba. Ha ők tömegesen lebetegszenek, akkor a betegeik ellátása még sokkal nehezebb feladat lesz.

Az orvos kitért arra is, hogy idén 564 tudományos publikáció jelent meg a koronavírusról. Csak pénteken legalább nyolc, ami jelzi: a tudomány teljes erővel keresi a megoldást a koronavírus legyőzésére. – Olvassa ezeket valaki az operatív törzsben? Vagy létrehoztak egy olyan orvosi csapatot, amelynek ezeket a nagyon friss kutatási eredményeket nyomon követné? – tette fel a kérdést, megjegyezve: a különböző akciócsoportok irányítóit megnevezte a járványelleni védekezés kapcsán a miniszterelnök, de a tudományos információk elemzéséről ezek között szó sem esett.