Az Origó bukta el a legtöbb helyreigazítási pert 2020-ban

Az Origó bukta el a legtöbb helyreigazítási pert 2020-ban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes statisztika rajzolódik ki a tavalyi évben a Fővárosi Törvényszék sajtóhelyreigazítási perekben hozott nem jogerős ítéleteiből.

Az Átlátszó Ki mit tud nevű saját fejlesztésű felületén keresztül, közadatigénylésben igényelt információt a Fővárosi Törvényszék elnökétől arról, hogy az egyes médiumok ellen hány sajtóper indult és ezeket milyen arányban vesztették, illetve nyerték meg 2020 egészében. A lapunknak eljuttatott dokumentum szerint tavaly az Origó volt a listavezető. A kormánypárti portál ellen 35 esetben kezdeményeztek helyreigazítási pert, és ezek közül a bíróság 19 esetben elmarasztaló ítéletet hozott, egy esetben pedig részben adott helyt a keresetnek. 

Nem sokkal szorult a dobogó második fokára a Pesti Srácok. A Huth Gergely vezette portál ellen 31 esetben indítottak helyreigazítási pert, és azok közül tíznek adott helyt teljes egészében a bíróság, öt esetben pedig csak részben tartották elfogadhatónak a beadványt készítők érveit.

A harmadik helyre a 24.hu szerkesztősége került, amely ellen 28 eljárást indítottak, ám azok közül egyetlen alkalommal döntött elmarasztalás mellett a bíróság.

A magyarnarancs.hu esetében 23 eljárás indult, és szintén egy elmarasztaló ítélet született.

A hvg.hu ellen 17 esetben kezdeményeztek eljárást, de egyetlen esetben sem hoztak elmarasztaló ítéletet. 

A KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó magyarnemzet.hu. A hírportállal szemben 14 alkalommal kezdeményeztek helyreigazítási pert, és ezek közül hét esetben hozott elmarasztaló ítéletet a bíróság, míg két esetben csak részben adtak helyt a keresetnek. 

Az Átlátszó a kimutatás szerint 4 sajtópert vesztett, míg az RTL Klub, az Index, a 24.hu egy-egy pert vesztett el.

Portálunk, a magyarhang.org (ma már hang.hu) és nyomtatott hetilapunk a Magyar Hang ellen összesen 11 esetben nyújtottak be keresetet, de egyetlenegyet sem talált megalapozottnak a bíróság.

Ha összesítjük az adatokat, akkor a következőket találjuk. Az egyértelműen kormánybarát sajtóorgánumok ellen 123 helyreigazítási kérelem érkezett, és ezek közül a bíróság a keresetnek első fokon részben vagy egészben 65 esetben adott helyt, azaz a beadványok 52,8 százaléka mondható sikeresnek.

Az egyértelműen ellenzéki érzelmű sajtótermékek ellen csaknem másfélszer annyi, pontosan 171 kereset született, de azok közül csak tizenötöt talált megalapozottnak legalább részben a bíróság. Ez azt jelenti, 8,8 százalékuk volt sikeres. Az egyértelműen egyik oldalra sem sorolható médiát figyelmen kívül hagytuk a számolásnál.

Az Átlátszó számolása szerint a Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok alapján 2020-ban összesen 57 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek a kormányközeli médiatermékek.

A portál a kormányfüggetlennek tekintett lapok esetében együttvéve is csupán 7 helyreigazítást talált a Törvényszék adatközlése szerint.

Ugyanakkor az Átlátszó szerint valami nincs rendben a Fővárosi Törvényszéktől kapott adatokkal, mivel a bíróság a Hír TV-nél egy darab keresetet, és nulla elmarasztaló ítéletet tüntetett fel, pedig négy darab elmarasztaló ítéletről biztosan tud a lap, mivel ezekben az esetekben az Átlátszó egyik jogásza képviselte a felpereseket. Az átlátszósok furcsállják azt is, hogy a bíróság szerint ők négy helyreigazítási pert vesztettek, miközben a lap jogászai csak háromról tudnak.

A lap megpróbált adatokat kérni a médiumok elleni személyiségi jogi perekről is, de ezzel kapcsolatban a Törvényszék elnöke a korábbi évek gyakorlatával ellentétesen ezúttal megtagadta a válaszadást.