„Ruszkik, haza!” – Az orosz nagykövetség előtt tüntetett az ellenzék

„Ruszkik, haza!” – Az orosz nagykövetség előtt tüntetett az ellenzék

Ellenzéki demonstráció az orosz nagykövetség előtt (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többek között egységes, erős Európát és a Paks II. beruházás leállítását követeltek a felszólaló ellenzéki politikusok az Oroszország budapesti nagykövetsége előtt zajló demonstráción. A tömegben többeknél volt ukrán zászló és „Ruszkik, haza!” feliratú transzparens, volt olyan tábla is, amelyen Vlagyimir Putyint Hitler-bajusszal ábrázolták. A helyszínen voltak magyarországi ukránok is, akik szabad Ukrajnát követeltek, és többek között azt skandálták, hogy „Putyin gyilkos”, illetve „Putyin terrorista”.

 

Márki-Zay Pétert „Magyarország leendő miniszterelnökeként” konferálta fel Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke. Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje minden másnál nagyobb problémának nevezte, hogy 1945 óta először szuverén államok közti háború tört ki, ami azt jelenti, „megrendül a világrend”. – Azért vagyunk itt, mert békét szeretnénk, azt szeretnénk, hogy édesanyák ne veszítsék el a gyermekeiket – mondta Márki Zay. A politikus arról beszélt, hogy mit lehet tenni a tüntetéseken kívül. – Meggondolja-e magát Putyin, nem akarja-e majd visszaállítani a Szovjetuniót, fontos lesz-e neki az ukránok és saját nemzettársai élete, mert mi itt összegyűlünk? – tette fel a kérdést. Olyan kormányt ígért, amely valóban békét akar, az ukránok pártját fogja az agresszor ellen, és az emberek élete fontos neki, nem a gazdagodás. Azonban a mai napon szerinte fontosabb feladat van, mint a kormány leváltása, ami április 3-án esedékes, „ma viszont ebben az országban emberek vannak, magyarok, ukránok, oroszok. Ma az emberek életéért aggódunk, és egy világrend sorsa forog kockán. Tennünk kell azért, hogy az érdekellentéteket békés úton rendezzék. Példamutató, hogy Európában a második világháború óta éppen az unió és elődszervezetei miatt béke van. Van egy sikeres modell, ez az európai unió és a NATO, csak az EU és a NATO garantálhatják Magyarország függetlenségét és a békét” – mondta.

Arról is beszélt: sokszor „torkollott tragédiába nemzetünk történelme” hibás döntések miatt – Együtt kérjük, követeljük Orbán Viktortól, fejezze be a hintapolitikát, és foglaljon állást egyértelműen a szövetségeseink mellett, ne próbáljon Putyinnal üzletelni, amikor a szövetségeseinkről van szó! – jelentette ki a politikus. – Egyetlen NATO-ország sem fontolgatja, hogy katonákat küldjön Ukrajnába – mondta Márki-Zay, aki szerint kiforgatták a szavait, amikor azzal vádolták: magyar katonákat küldene Ukrajnába, mert csak arra utalt, amit később a miniszterelnök maga is mondott: hogy Magyarország mindenben a NATO álláspontját kövesse. Ő is kitért arra: követelik a Paks II. beruházás engedélyezésének leállítását és az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítását az országból. Kérte azt is: Szijjártó Péter külügyminiszter adja vissza a kitüntetést, amit az orosz érdekek szolgálatáért kapott Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől. – Magyarország nem a kipcsakok földje, a szövetségeseink nem a kommunista Kína, az iszlamista Törökország és Putyin. A nyugat a szövetségesünk, az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk – szögezte le. Szerinte ezzel Orbán Viktor még április 3-ig is rengeteget tehet, hogy ne haljanak meg emberek. Beszéde végén röviden imádkozott a békéért Ukrajnában.

Az esemény elején először Osváth Zsolt blogger szólalt fel, majd Vadai Ágnes, a DK alelnöke – Ország-világ láthatja, mit jelent Oroszország szava – mondta a politikus. A kiürülő városokról, menekülő emberekről, félelemről és terrorról beszélt, és arról, hogy Oroszország elvette Ukrajna szabadságát. – Ez Putyin igazi arca. Orbán Viktor azzal, hogy Putyin barátja lett, a háború barátja lett. Mi nem ilyen barátokat szeretnénk. Mi magyarok nem ilyenek vagyunk, az Európai Unió és NATO tagjai vagyunk a béke és Európa pártján állunk, nem az agresszor pártján – mondta. A politikus arról beszélt: emlékszünk 56-ra, és arra, milyen volt Orbán Viktor 30 évvel ezelőtt. A tömeg ekkor azt skandálta: „Ruszkik, haza!” Vadai szerint a kormánynak világossá kell tennie, hogy elítéli Oroszország támadását Ukrajna ellen, és nem csak egy videóban, és minden nap el kell ismételnie, hogy Ukrajna területi integritása és szuverenitása sérthetetlen. Hangot adott annak a véleményének, hogy a külügyminiszternek haza kellene térnie Bahreinből, és beszélgetnie kellene az orosz külügyminiszterrel, akitől nemrég Barátság Érdemrendet kapott. Szerinte azt is be kellene jelentenie Magyarországnak, hogy „nem üzletel az agresszorral” és beszüntetne mindenfajta kormányzati lépést a Paks II. beruházással kapcsolatban.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a putyini agresszió fekete napjának nevezte február 24-ér, amely szerinte kellemetlen nap Orbán Viktornak és kormányának. Kiemelte: több órás késéssel, „talán tett egy félmondatot” Magyarország kormánya, amiben elítélte ugyan Oroszországot, de a bejelentés nagyobb része arról szólt, hogy továbbra is üzletelni kell Vlagyimir Putyinnal, amit a politikus szégyenletesnek nevezett. Azt mondta: óriási hiba volt újabb üzletet kötni még több orosz gáz vásárlására, de még nagyobb hiba „a függőség, amit a magyar kormány épít a Paks II. beruházással” Feltette a kérdést, hogyan akar üzletelni Orbán Viktor valakivel, aki az agresszióban hisz – Kimondhatjuk, hogy a Paks II. beruházás orosz pénzből, orosz technológiával nem valósulhat meg Magyarországon – jelentette ki. – Akkor lesz Magyarország szuverén, ha nem függünk nagyhatalmaktól. Ezt a függőséget csak akkor szüntethetjük meg, ha saját magunk állítjuk elő az energiát és az élelmiszert, amit elfogyasztunk, csak az önellátás jelenti a valódi függetlenséget – mondta Kanász-Nagy, és azt ígérte, Magyarország is erre az útra lép, amikor leváltja „az agresszor haverját” az április 3-i választáson. 

– Támogatjuk Ukrajnát! – kezdte beszédét az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes ukránul. Követelte, hogy a külügyminiszter adja vissza a „druzsba-díjat” A politikus a miniszterelnök évértékelőjét idézte, amelyben a kormányfő azt mondta: nem támogatják az Oroszország elleni szankciókat. Kunhalmi megbízhatatlannak nevezte ezt a „hintapolitikát” – Putyin és Orbán is megbízhatatlan, egy perc alatt változtatják meg a véleményüket. Putyin a ma reggeli lépésével kiírta magát a nemzetközi politikából – mondta a politikus. Méltatta Németország új szociáldemokrata kancellárját, aki leállította az Északi Áramlat beüzemelését, ezzel szerinte növelve az Európai Unió mozgásterét. A magyar kormányváltásnak „az egész Európai Unió hasznát látná” – mondta. A megjelentek „Európa, Európa!” skandálással reagált. – A múlt századi nacionalista politika háborúhoz vezet – vélte a politikus, szerinte ebből a magyar vezetőknek is tanulni kell. 

Józan László kárpátaljai magyar színész is beszédet tartott a tüntetésen. – Szerettem a beregszászi járást, mert hagyták, hogy magyarként éltünk Ukrajnában – idézte fel a gyermek-és fiatalkorát a színész. Szülőhelyén elmondása szerint békében éltek együtt magyarok, ukránok, románok, lengyelek és oroszok. Elmondta: szomorú és csalódott, mert hitt egy szabad és békés világban, most viszont félti a családját és szülőhelyét. Szolidaritását fejezte ki minden Ukrajna területén élő emberrel, külön azokkal, akik háborús övezetben élnek. 

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy tisztességes, becsületes kiállással tartoznak a háború által fenyegetett emberekért, így a kárpátaljai magyarokért is. – Mindannyiunk emberi kötelessége, hogy a magyar a magyart segítse – mondta a politikus, bármennyire is igyekszik szerinte a propaganda elválasztani egymástól a magyarokat. Lukács kifejtette: választani kell a béke és a háború közül, mert csak az egyik lehetséges, ezért Orbán Viktornak és Putyinnak választania kell. Világosan ki kell mondani, hogy Magyarország a világ normális fele, a béke oldalán áll, és a béke oldalán is fog maradni. Arról is beszélt: azoktól is meg kell védeni az országot, akik rossz szándékkal jönnek, és arra használják a helyzetet, hogy a nyugati világnak ártsanak, de a menekülőket segíteni kell, mert aki a béke pártján áll, ezt kell tennie. 

Donáth Anna, a Momentum elnöke utalt arra, hogy Magyarország kétszer nyilvánította ki népszavazáson, hogy a békeszerető nyugati demokráciákat, nem a konfliktuskereső keleti diktatúrákat akarjuk szövetségeseinknek, közben a miniszterelnök „tizenkét éve barátkozik és üzletel keleti diktatúrákkal”, többek között Vlagyimir Putyinnal, aki „kegyetlenül eltiporja”, aki szembeszáll az akaratával. Emlékeztetett: az orosz agresszió elől menekülnek most nők és gyermekek, nem a NATO elől. – Mindent meg kell tennünk, hogy megteremtsük azt az egységes Európát, amely szembeszáll az orosz agresszióval – mondta, ám szerinte ez Orbán Viktorral megvalósíthatatlan, ezért kell leváltani az áprilisi választáson. 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arról beszélt: „a magyarok ezeréves álma, hogy békében, biztonságban és szabadon éljenek Európa közepén”, és a magyarok tudják, milyen, amikor vérrel kell fizetni a szabadságért, „a génjeinkben hordjuk” 1848 és 1956 fájdalmát, és „ezért voltunk boldogok, amikor egy fiatalember innen néhány száz méterre azt mondta: Ruszkik haza!”. Karácsony Gergely szerint azt hittük, az Európai Unió és NATO-tagság megakadályozza, hogy „zsarnokot neveljünk magunknak”, most mégis az a helyzet, hogy „néhány napunk maradt, hogy eltávolítsuk azt az embert, aki elfelejtette, miről szónokolt a Hősök terén”. A főpolgármester szerint „bűnrészesek vagyunk” az ukrán helyzetben, mert Orbán Viktor hozzájárult ehhez azzal, hogy „olajozta azt a hatalmi gépezetet”, amely most lerohanta Ukrajnát. – Magyarország ma akadálya a békének, elárulta Európát. Ideje, hogy a magyarok világossá tegyék, hol a helyünk: ott, ahol a szolidaritás, az együttműködés, a béke van – Európában. Ukrán barátainknak azért kell elszenvedni az orosz tankokat, mert ők is Európát akarták választani – fogalmazott a főpolgármester. Szerinte „a választófülkéből fogjuk újraírni Magyarország történelmét és végre lekötjük Magyarország horgonyát a nyugati parton” – Ezt az orosz barátainkért is tesszük. Együtt érzünk az orosz néppel, mi sem vagyunk felelősek Orbán Viktor gaztetteiért. Nem az orosz nép ellen tüntetünk, hanem az orosz diktátor ellen – mondta. Ő is felszólított a menekültek emberséges fogadására. – A Főpolgármesteri Hivatal operatív törzse felkészült arra, hogy befogadja azokat, akik a zsarnok elől menekülnek – mondta. – Nem csak a paksi szerződést kell felbontani, hanem az „orosz kémbankot” is el kell űzni Magyarországról – tette hozzá, utalva a budapesti székhelyű, orosz dominanciájú bankra, a Nemzetközi Beruházási Bankra. 

A tüntetés végén az ukrán himnusz hangzott el, majd a résztvevők elénekelték a magyar Himnuszt. Lukácsi Katalin bejelentette tüntetés végét, és azt javasolta a jelenlévőknek, hagyják molinóikat a közelben található, Lendvay utcai Fidesz-székháznál, „emlékeztetőül” a kormánypárt számára.