„Az összefogás eszközével, kis lépésekben kell lebontania a fennálló rendszert”

„Az összefogás eszközével, kis lépésekben kell lebontania a fennálló rendszert”

Márki-Zay Péter, Baranyi Krisztina, Vicsek Ferenc, Szél Bernadett és Gegesy Ferenc 2019. március 8-án (Fotó: Facebook/Mindenki Magyarországa Mozgalom)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Ferencvárosi Művelődési Központban találkozott négy ellenzéki politikus pénteken, hogy megvitassa, mi lesz a 2019-es választások tétje, mit lehet tenni Orbán Viktor ellen, és hogy ebben milyen szerepük van az ellenzéki képviselőknek és a fideszes többséget felszámoló önkormányzatoknak. A Kulcs Egyesület, mint ferencvárosi lokálpatrióta civil szervezet Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, az őszi polgármester-választáson függetlenként indulni kívánó ex-együttes Baranyi Krisztinát, Gegesy Ferencet, a IX. kerület volt első emberét és Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely jelenlegi polgármesterét, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjét hívta meg az Ellenzéki politika a NER-ben és a választások tétje 2019-ben címmel meghirdetett rendezvényére.

Itt-ott ugyan akadt néhány üres szék, de annak ellenére, hogy péntek este volt, végül egész sokan gyűltünk össze, bár a fiatalos lendületet személy szerint hiányoltam, ugyanis becsléseim szerint a közönség átlagéletkora bőven 50 év fölött volt.

Márki-Zay Péter: Megvalósult az összefogás, amitől retteg a hatalom | Magyar Hang

Zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Hódmezővásárhely polgármestere szerint mára megszületett az új ellenzék, Hadházy Ákos üzent a miniszterelnöknek.

Az EP-, illetve az önkormányzati választások jelentőségének megtárgyalásával kezdődött a program Vicsek Ferenc újságíró vezényletével. Szél Bernadett kezdte a sort, aki az EP választásoknak lélektani jelentőséget tulajdonít, mert szerinte az ellenzék eredményes szereplése pozitív hatással lehet majd az önkormányzati választásokra is. Emellett bevezette az este egyik központi fogalmát, az összefogást. Kifejtette, hogy ugyan a pártok jelenlegi hozzáállása nem megfelelő, de az ő kommunikációjuktól függ, hogy megvalósul-e az új stratégia.

Baranyi Krisztina

Ellenzéki politika és a választások tétje 2019-ben Szél Bernadett független országgyűlési képviselővel, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármesterével, Gegesy Ferenc, a IX. kerületet 20 évig...

Gegesy Ferenc vette át tőle a szót és fűzte tovább az összefogás gondolatát. Ő a megvalósulás feltételének az olyan középről érkező jelölteket tartja, akikre az ellentétes pártpreferenciákkal rendelkező választók is hajlandóak szavazni. Amikor a volt polgármester kijelentette, hogy szerinte az LMP, vagy a Momentum lenne alkalmas arra, hogy ilyen jelölteket állítson, a közönség felmorajlott, a moderátor pedig magához ragadva a szót érdekes elméletnek titulálta a felvetést.

Egy újabb választási év küszöbén | Magyar Hang

Orbán Viktor már tétet adott az EP-voksolásnak, most az ellenzéken a sor.

Baranyi Krisztina szerint már csak azért is az összefogáson kell dolgozni, mert ez a nép akarata, és mert, ahogy azt Hódmezővásárhely példája is mutatja, ez az egyetlen járható út. Az addig csendben figyelő Márki-Zay Péter, sikereinek említése után magához ragadta a mikrofont és hosszú, lelkesítő monológba kezdett, melyet csúcspontjain tapsvihar szakított meg. Ő is hangsúlyozta a mindenki által támogatott összefogást, de ezen túllépve kifejtette, hogy a 2019-es választások tétje nem más, mint hogy kialakul-e a jogállamiság és a szabad verseny a politikában, mert napjainkban egyik sem jellemző a Fidesz által irányított Magyarországra, amit jelenlegi állapotában Ceausescu Romániájához tart hasonlatosnak.

Szalma Botond: Nálam nem veszíti el a közpénz a közpénz jellegét | Magyar Hang

Közel harminc évvel a rendszerváltás után végre tisztességes, becsületes politikát kell az önkormányzatokban folytatni – mondja az újpesti ellenzék közös jelöltje.

Ám az emelkedett hangulatot, amit az esemény sztárjává avanzsáló hódmezővásárhelyi polgármester teremtett, egy cseppet lankasztotta a moderátor következő kérdése. Ugyanis az összefogás eszményi ideálját maga mögött hagyva konkrét tartalmi részletek iránt kezdett érdeklődni. Megidézte a Fidesz migrációközpontú kommunikációját, és arra kérte a résztvevőket, hogy fejtsék ki, ők mit fogalmaznának meg, amivel megmozgathatók lennének a választók. A lehetőségre Gegesy Ferenc csapott le és vehemensen közölte, hogy a migránsozást ki kell röhögni, mert úgyse itt akarnak letelepedni, a fejlett nyugati országokat meg nem kell féltenünk. Ezzel ugyan alternatívát nem fogalmazott meg, de még elmondta, hogy milyen rossz helyzetben van a magyar oktatás, főleg a kis Finnországhoz képest, pedig például nincs is matematikai diákolimpiai győzelmük, míg nekünk van.

Baranyi Krisztina, ahogy az egy a polgármesterségért küzdő politikushoz illik, már konkrétabb volt. Kijelentette, hogy a migráció által keltett félelem ugyan jól bevált a parlamenti választások idején, de önkormányzati szinten eredményesen támadható. Egy budapesti kerületben nagyon jól bemutatható az elégedetlen embereknek az igazi ellenség arca, a Fidesz korrupt rendszerét fenntartó és kiszolgáló tolvajok lebuktatásával. Az ellenzéki politikának ezen a szinten, az összefogás eszközével élve, kis lépésekben kell lebontania a fennálló rendszert – mondta. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Márki-Zay Péter soron következő megszólalása is. Ő szintén a lopásból indult ki. Szerinte bátor és hiteles emberekre van szükség, akiknek az összefogásával felszámolható nem csak a Fidesz, hanem az elmúlt 28 év minden bűne, ugyanis nem csak kormányváltásra van szükség, hanem rendszerváltásra, és a politika teljes körű megtisztítására. Arról is beszélt, hogy a mozgalmuk egymillió forint jutalmat ad annak, aki választási csalást leplez le. Szerinte ez már elég ahhoz, hogy ne érje meg eladni a szavazatot. 

Összefogás: Mirkóczki Ádám a közös ellenzéki jelölt Egerben | Magyar Hang

A jobbikos politikus mögött felsorakozott a teljes ellenzék Egerben.

Az est végén következtek a közönség kérdései, melyek sok esetben új megvilágításba helyezték az elhangzottakat. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag az egész este az összefogás jegyében zajlott, már rögtön az első kérdéseknél tapinthatóvá vált az a feszültség, ami az ellenzék különböző táborai között feszül. Az egyik ilyen pillanat, amikor valaki felidézte, hogy 2010-ben azért lett fideszes polgármestere Ferencvárosnak, mert Gegesyvel szemben elindult egy MSZP-s jelölt is, aki így megosztotta az addig hatalmon lévő ellenzéki polgármester szavazóbázisát.

Egy színpadra áll az ellenzék március 15-én | Magyar Hang

Budapesten, a Szabad sajtó útjára várnak mindenkit, aki számára fontos a szabad, független és demokratikus Magyarország.

A körülöttem ülők minden felszólalónál halkan odasúgták egymásnak, hogy szerintük melyik párttal szimpatizál az illető, és ez alapján választottak, hogy elzárkózó hallgatással, lelkes tapssal, vagy az elszántabbak rosszalló bekiabálással reagáljanak az elhangzottakra. A kérdezők felvetették többek között azt is, hogy annak ellenére, hogy mennyi szó esik az összefogásról, a megvalósulás nem érzékelhető. Felmerült az is, azontúl, hogy a Fidesz rossz, mégis miről szól az ellenzék politikája. Illetve pozitív visszhangot kapott az a kérdés, ami az összefogás tartalmára vonatkozott, vagyis hogy lehet-e demokratikus egy olyan tábor, aminek részét képezi a Jobbik. A közönséget azonban nem feltétlenül győzték meg a politikusoktól kapott válaszok.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.