Az osztrák sajtóban csapott össze Márki-Zay és Szijjártó

Az osztrák sajtóban csapott össze Márki-Zay és Szijjártó

Szijjártó Péter és Márki-Zay Péter. Magyar Hang montázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tekintélyes konzervatív osztrák lap, a Die Presse interjút készített az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel. A hódmezővásárhelyi polgármester már a beszélgetés címében azt állítja, „Orbán legyőzhető”. A több mint napi 300 ezer olvasóval büszkélkedő napilap külpolitikai rovatának vezetője, Christian Ultsch által készített interjú bevezetőjében a szerző meglepőnek minősíti Márki-Zay előválasztási győzelmét.

Márki-Zay Péter úgy látja, Orbán fél a vereségtől, ezért szerinte a jövő évi magyarországi választások nem lesznek igazságosak, és a Fidesz a maga számára szabta a rendszert. Ezzel együtt Márki-Zay optimista, és lehetőséget lát rá, hogy legyőzzék Orbán Viktort. A kampánystratégiájára vonatkozó kérdésre a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a közösségi média fontosságát hangsúlyozta: „Ott megnyertem az előválasztást” – mondta. Sőt, azt is bevallotta, hogy provokálni akar az üzeneteivel. 

A miniszterelnökként követendő külpolitikai elveire vonatkozó faggatózásra Márki-Zay azt mondta, hogy gyökeres változásoknak kell történniük a külpolitikában is. „A magyarok mindig Nyugat-Európa felé tájékozódtak, örültek, amikor hazánk csatlakozhatott az EU-hoz és a NATO-hoz. Orbán lépésről lépésre kivezeti Magyarországot ebből a közösségből, és elárulja szövetségeseinket. Üzletet köt az iszlamistákkal, a kommunista Kínával és Putyinnal.” – Magyarországnak Európa-pártinak kellene lennie – jelentette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay kormányfőként tett első intézkedései között lenne, hogy csatlakoztatná Magyarországot az Európai Ügyészséghez és lépéseket is tenne az euró bevezetése érdekében.

Egy nappal a Die Presse Márki-Zay interjúja előtt Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere, Szijjártó Péter is nyilatkozott az osztrák sajtónak, mégpedig az eXXpress című, kizárólag online megjelenő bulvárlapnak. Ebben a magyar külügyminiszter leszögezte, hogy az európai fősodor továbbra is határozottan a migráció mellett áll. Ezt Szijjártó „nagyon veszélyesnek és kockázatosnak” nevezte.

Az írott és videós formában is megjelent interjúban Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy Magyarország sokat fektetett külső határai védelmébe, ám az EU nem segíti az országot: „Nem kapunk támogatást Brüsszeltől. Mindig csak szemrehányást kapunk." 

Az idén alapított osztrák bulvárlap energiapolitikára vonatkozó kérdésére – Márki-Zay Péterrel ellentétben – Szijjártó megvédte Oroszországot: „tudja nagyon könnyű mindent az oroszokra kenni”. Szerinte Európa is elkövetett olyan „rövidlátó” hibákat, amelyekkel elkerülhető lett volna a most kialakulóban lévő energiabiztonsági válság. A magyar külügyér méltatta a magyar kormány munkáját e téren, melynek keretében idén szeptemberben hosszútávú, 15 éves szerződést kötöttek Oroszországgal.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.