Az SZFE elé terveznek tüntetést Iványi Gáborék a szabad oktatásért

Az SZFE elé terveznek tüntetést Iványi Gáborék a szabad oktatásért

Iványi Gábor (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken tüntetnek nemcsak az SZFE miatt, hanem a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó iskolákat ért pénzelvonás okán is.

Szabad oktatásért, szabad kultúráért! - címmel szervez tüntetést az Iványi Gábor vezette Oltalom Karítatív Egyesület - vette észre az eseményt Magyar Hang. Az eseményt péntek délután fél hatra időzítették éppen a Színház - és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épülete elé, amelyet jelenleg elfoglalt hallgatói egy része, miután szerintük éppen felszámolja az intézmény autonómiáját a kormány azzal, hogy egy alapítványi struktúrába kényszeríti őket.

Ám a tüntetés apropója nemcsak ez. Mint az esemény leírásában olvasható, a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére. Így érintettek az Iványi vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskolái, az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola is.

A demonstrációs estet Veiszer Alinda fogja vezetni, és felszólal mások mellett például Iványi Gábor, L. Ritók Nóra, Nagy Ervin, Molnár Áron (NoÁr) és Fullajtár Andrea is.

Az SZFE mellett egyébként már többen felszólaltak Alföldi Róberttől kezdve Till Attiláig, de például az Örkény Színház is szolidaritásáról biztosította az intézményt, ahogyan szerdán a Képzőművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata is.