Az SZFE hallgatói követelik a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium távozását

Az SZFE hallgatói követelik a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium távozását

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét blokád alá vevő hallgatók sajtótájékoztatója 2020. szeptemebr elsején a budapesti Vas utcában (Forrás: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyetemet éjfélkor egy közös visszaszámlálás után elfoglalták, és ezzel megkezdték a közös gondolkodást arról, hogy milyen formában szeretnének tovább tanulni – hangzott el a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előtt megtartott kedd délutáni sajtótájékoztatón.

Az intézmény bejáratát elbarikádozó diákok képviselője a hallgatók közös állásfoglalását ismertetve hangsúlyozta, követelik, hogy garantálják az egyetem autonómiáját. Elutasítják a modellváltásról szóló törvényt a jelenlegi formájában, elutasítják a kuratóriumot és felügyelőbizottságot is, elutasítják a fenntartó által alapdokumentumok, elutasítanak bármilyen önkényesen kinevezett vezetőséget, követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását.

Követelik továbbá a szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását, követelik a kuratórium lemondását, követelik, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásból, követelik hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe. Végül nyomatékosan kijelentik, hogy a pártpolitikától elhatárolódnak, és kérik annak képviselőit, tiszteljék meg őket azzal, hogy távol maradnak az ügytől. Az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem polgárai léphetnek be – zárult a sajtótájékoztató.

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, a hétfő esti tüntetés után a hallgatók egy része bevette magát az egyetem Vas utcai épületébe, és blokádot állítottak fel. A demonstrációval, és az azt követő barikáddal tiltakoznak a kormány döntése ellen, amely szerint az SZFE szeptember 1-től új formában, alapítványként működik tovább. A hivatalos indoklás szerint a modellváltásra azért volt szükség, mert „az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni”. Az átalakítás ellenzői szerint azonban a kormány valódi célja az erőszakos térfoglalás.

Az egyetemet irányító alapítvány élére Vidnyánszky Attilát nevezték, ennek hatására az intézmény több meghatározó tanára, a magyar színház- és filmművészet legendás alakjai, Enyedi Ildikó, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és Székely Gábor is felmondott, később pedig az egyetem teljes vezetése és a szenátus is távozott. Vidnyánszky Attila az M5 Híradónak nyilatkozva az utóbbi eset kapcsán arról beszélt: „Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni.” A (sok egyéb mellett) a Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, az egyetem által összeállított szervezeti és működési szabályzat (szmsz) az a változatlanságról szól, a bebetonozásáról annak, ami van.