Az SZFE-sek a bírósághoz fordultak, mert szerintük jogellenesen írták át a működési rendjüket

Az SZFE-sek a bírósághoz fordultak, mert szerintük jogellenesen írták át a működési rendjüket

A jogi karra kifeszített piros-fehér szalag (Fotó: 24.hu/olvasói felvétel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napokban ismét egyoldalúan és bizonyíthatóan jogszabályba ütközően átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR) annak kuratóriuma – állította a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az intézmény Facebook-oldalán vasárnap. Így szerintük a módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét.

Mi történt?

Az SZFE-sek szerint az SzMR legutóbbi, 2020. 09. 15-én kelt visszamenőleges hatályú módosításaival a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa. – A módosítás alapján a rektorhelyetteseket az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül is kinevezheti a fenntartó – írták megjegyezve, ez az új szabályozás szerintük újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába.

Emlékeztettek: a kuratórium szeptember 1. óta nem élt törvényes lehetőségeivel, mindeddig nem rendezte az egyetem jelenleg is jogszerűen érvényben lévő eredményes rektori pályázatának ügyét, és új rektori pályázatot sem írt ki. – Ehelyett az inkriminált rendelkezésekkel a kuratórium láthatólag arra rendezkedne be, hogy a továbbiakban kézi vezérléssel irányítsa az egyetem akadémiai részlegét – írták. Véleményük szerint ez a lépés bizonyíthatóan törvényellenes, így joghatás kiváltására sem alkalmas, aminek következményeként tovább mélyülhet az egyetemen a fenntartó által kiváltott vezetői válság.

Ennek feloldása érdekében a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága 2020. 09. 18-án több lépést is tett, ezek az alábbiak:

1. a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságához fordultak, hogy a fenti szempontok alapján vizsgálja meg a kuratórium törvényes működését, figyelmeztesse mandátumának korlátaira és valódi feladatainak ellátására;

2. beszámoltak az újabb fejleményekről a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK elnökségeinek, felkérve őket az ágazati érdekek képviseletére;

3. az egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz.

Nemrég Vidnyánszky Attila, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt: ha tényleg ő az egyedüli akadálya annak, hogy az álláspontok közeledjenek, félre fog állni. Ám szerinte az SZFE hallgatói és tanárai súlyos szereptévesztésben vannak, gőgösek és azzal, hogy áll az oktatás, törvénysértést követnek el.