Az ügyészség szerint jogszerűen dobták ki a képviselőket az MTVA-ból

Az ügyészség szerint jogszerűen dobták ki a képviselőket az MTVA-ból

Varju László és a biztonsági őrök 2018. december 17-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük!

A Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt események miatt országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket az azokról készült – 2500 GB terjedelmű, mintegy 1000 óra tartalmú – felvételek alapján elbírálta – közölte honlapján a szervezet hétfőn.

A mai napon kelt határozat lényege szerint az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.

Valaki kiadta az MTVA-ból a felvételt, amin rángatják, leteperik és vonszolják a biztonságiak Varju Lászlót | Magyar Hang

A köztévé soha nem közölte a felvételt, amin a fegyveres őrök erőszakoskodnak a DK országgyűlési képviselőjével. Most kicsempészték.

A rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt. Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek.

Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk – írták.

Hozzátették: ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért a mai napon ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

Hadházy Ákos ugyanakkor egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást az ügyészségtől. A politikus a Hvg.hu-nak arról beszélt: megnézik a dokumentumokat, és nem hagyják annyiban az ügyet. A független képviselő kifejtette, sem őt, sem Szél Bernadettet nem hallgatták meg, így szerinte pusztán a felvételek alapján nem is lehet megállapítani, a képviselő munkájukat végezték-e vagy sem. Ez a legmélyebb pontja a demokráciának – szögezte le az LMP korábbi társelnöke. Hadházy a 444-nek elmondta azt is, hogy szerda este hat órára tüntetést szervez a Legfőbb Ügyszséghez, ahova meghívja a többi érintett országgyűlési képviselőt is.

Valaki kiadta az MTVA-ból a felvételt, amin rángatják, leteperik és vonszolják a biztonságiak Varju Lászlót | Magyar Hang

Eddig csak Varju László DK-s országgyűlési képviselő saját Facebook-videóján lehetett látni, hogy mi történt vele az MTVA-székházában december 17-én, miután Hadházy Ákost és Szél Bernadettet már kidobták az épületből a biztonságiak. A szombati tüntetés előtt néhány órával azonban valaki az MTVA-ból eljuttatta a 444-hez a köztévé saját felvételét az eseményekről.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett a Facebookon élőben közvetítették, ahogy kidobták őket az épületből az MTVA őrei.

Január elején pedig kikerült a közmédiától az a felvétel, amelyen látni lehetett, hogyan rángatják és teperik le a földre a biztonsági őrök Varju Lászlót. A videót az MTVA valamiért nem közölte, és január elején is azt kommunikálta: nem verték meg a DK-s országgyűlési képviselőt. „A felvételeken látszik, hogy Varju László támad, az őrök pedig próbálják végezni a munkájukat” – állította a Híradó.hu. Később ifj. Lomnici Zoltán is azt nyilatkozta a köztévének, hogy a képviselők eleve a törvénytelenség „talaján álltak”, az őrök pedig csak védték az épületet. A 444-hez viszont kiszivárgott, hogy az interjúfelvétel során a riporter kérte Lomnicitől, hogy mondja még el: az őrök védték az intézményt.