Az ügyészség szerint nem nagy ügy Erdogan embereinek budapesti verekedése

Az ügyészség szerint nem nagy ügy Erdogan embereinek budapesti verekedése

Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök Asztanában 2023. november 2-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a rendőrség határozatát hivatalból felülvizsgálva megállapította, hogy a feljelentés elutasítására törvényesen és megalapozottan került sor, mivel az ügyben közvádas bűncselekmény gyanúja nem, csak magánvádas eljárásra tartozó könnyű testi sértés gyanúja merülhet fel” – közölte a Fővárosi Főügyészség a Hvg.hu kérdésére. A lap azt akarta megtudni, hogy a hatóság indokoltnak tartja-e a nyomozás megindítását a török elnök emberei által augusztus 20-án Budapesten bántalmazott férfi ügyében.

A vádhatóság két hónap gondolkodás után a rendőrségnek adott igazat, amikor megállapította: az ügyben legfeljebb könnyű testi sértés gyanúja merülhet fel. Recep Tayyip Erdogan testőrei az államalapítás ünnepe alatt földre vittek és bántalmaztak egy férfit Budapesten, amiért az bemutatott a török elnöknek. Végül a Terrorelhárítási Központnak (TEK) és a rendőrségnek kellett kimenekítenie az illetőt.

Az ügy úgy indult, hogy a férfi, Bán Tamás nem tett feljelentést, viszont Tóth Bertalan MSZP-s parlamenti képviselő kérdését Polt Péter legfőbb ügyész akként értékelte és a rendőrségre továbbította. A rendőrség szeptemberben elutasította a feljelentést és nem is indított nyomozást. Arra hivatkoztak, hogy a tüntetőt megverő törökök viselkedése nem volt kihívóan közösségellenes, és nem értelmezhető az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként sem. Mivel nem indult nyomozás, az sem derült ki, hogy pontosan kik támadtak a férfira, a nyomozást megtagadó rendőrségi határozat mindössze annyit írt, hogy a török elnök „kíséretéhez tartoztak” és „személyvédelmi feladatokat” láttak el.

Címkék: rendőrség, Erdogan