Gelencsér Ferenc Momentum-elnök: Egy leheletnyi túlkínálat van jelenleg pártokból

Gelencsér Ferenc Momentum-elnök: Egy leheletnyi túlkínálat van jelenleg pártokból

Gelencsér Ferenc, a Momentum országgyűlési képviselője (Forrás: Gelencsér Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem evidens, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon hatpárti összefogás lesz. Valamifajta összefogás, együttműködés, koordináció szerintem lesz, bár ez még két év. Nem vagyok próféta, de szerintem nincs szükség ebben az országban hat ellenzéki pártra. – Egyebek mellett erről beszélt Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Szabad Európának adott interjúban. A május végén a párt elnökévé választott politikus ezt a DK-elnök Gyurcsány Ferenccel folytatott tárgyalására vonatkozó kérdésre felelte. Emlékeztetett: a Fidesz felvetette, hogy az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat egy időben tartanák, szerinte az európai parlamenti választásokon minden pártnak önállóan kell megméretnie magát.

– Mert szerintem egy leheletnyi túlkínálat van jelenleg pártokból. Váljon el az ocsú a búzától, és ennek megfelelően forduljunk rá a ’24-es önkormányzati választásokra – jelentette ki. Ha az eredmény születik, hogy egyes pártoknak nem mérhető a támogatottsága, akkor nekik önreflexiót kell gyakorolniuk és végiggondolniuk azt, hogy amit ők kínálnak a politikai piacon, arra van-e kereslet. És ha nincs, akkor minek csinálják – tette hozzá.

A rezsicsökkentésről, a hatósági árakról Gelencsér Ferenc azt mondta: ha olcsóbb a gáz és olcsóbb a rezsi, akkor más módon fizetik ki az emberek, mert más adók formájában ennek a pénznek be kell csorognia az államkasszába. – A rezsicsökkentés nemlétező fogalom. Lehet, hogy rá van írva a számlámra, hogy mennyire spóroltam vele, de valójában azt kifizetem azzal, hogy 830 forintba kerül egy doboz tojás – fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy kivezetné-e a hatósági árakat, azt felelte, hogy zöld rezsicsökkentés kell, ami valós rezsicsökkentés lenne.

Szóba került a Momentum pálfordulása a képviselők eskütételéről (előbb azt közölték, hogy Hadházy Ákossal együtt a frakciótagok sem tesznek esküt, majd ezt megváltoztatva mégis jelen voltak a ceremónián). Gelencsér Ferenc szerint nem hátráltak ki Hadházy Ákos mögül. – Hadházy Ákosnak voltak nagyon jó javaslatai, találtunk közös területeket. A Momentumnak nincsenek parlamenti jegyzői, nincs országgyűlési alelnöki, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciója. Azt mértük fel, amit Ákos nagyon helyesen megfogalmazott: ezek díszpozíciók. Nem szükségesek a munka elvégzéséhez, gyakorlatilag kifizetőhelyek – magyarázta.

A Momentum következő időszakáról, elveiről azt mondta: nem tartja ördögtől valónak, ha a párt jövő áprilisig saját magával foglalkozik, és a tagsággal együtt meghatározzák a következő két év irányát. Ő maga nem akar ideológiát megszabni. Szerinte a pártnak három alapértéke van: a pozitív nemzetkép, egy patrióta gondolkodás, a meritokrácia, azaz teljesítményelvűség és a szolidaritás. Szavai alapján a párt a középosztályra koncentrálna.

– A 2008-a gazdasági válság óta nem lehet érdemben beszélgetni jobb és baloldalról. Az olyan politikai változást hozott, hogy összemosódtak az oldalak. Mondok egy példát. A jobboldal klasszikusan a középosztályra támaszkodik. Arra a középosztályra, ami mindig attól fél, hogy le fog csúszni. Jelenleg a középosztály lecsúszásának megakadályozását baloldali szakpolitikával lehet megoldani. Teljesen összemosódtak a dolgok. Én egy nyugatos európai erőt és liberális gondolkodást, egy szabadelvű gondolkodást látok közös nevezőnek. (…) Mi egy olyan liberális párt vagyunk, ahol vannak jobb és baloldali liberálisok is, és nagyon jól elférnek egymás mellett. A cél tekintetében ugyanazt gondoljuk, a hogyant illetően lehetnek esetleg eltérések – vélte.