Az ukrán külügyminiszter Szijjártónak: Kossuth Lajos ma határozottan Ukrajna mellett állna

Az ukrán külügyminiszter Szijjártónak: Kossuth Lajos ma határozottan Ukrajna mellett állna

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalása Kijevben, 2021. január 27-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán külügyminiszter Dmitrij Kuleba március 15. alkalmából üzent Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek, melyet a budapesti ukrán nagykövetség a Facebook-oldalán közölt.

„Szijjártó Péter kollégám nyilatkozatait olvasva kezdek kételkedni benne, hogy emlékszik-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra, amikor az orosz hadsereg leverte a magyarok küzdelmét, vagy 1956-ra, amikor Budapest utcáin szovjet tankok taposták el szabadságukat, a magyarok pedig a Nyugat segítségét kérték, amit nem kaptak meg. A magyar állampolgárok biztonságára való törődés nem azt jelenti, hogy szemet hunyunk az ukrán állampolgárok meggyilkolása felett. Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy határozottan álljanak Ukrajna mellé, és adjanak meg minden támogatást, amire szükségünk van. A Javoriv elleni csapások megerősítik azt, hogy Oroszország kész kiterjeszteni agresszióját Ukrajna határain túlra is. Tévedés abban reménykedni, hogy a behízelgő politika megállítja Putyint. Az orosz propagandisták egyébként már megkezdték ennek előkészületeit, és a mindenki számára ismert Szolovjov tegnap azt mondta, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, és hogy ez »csak egy köztes szakasz Oroszország stratégiai védelmének biztosításában«. Valójában ma az ukránok nemcsak a saját államukat, hanem a NATO egész keleti szárnyát, így Magyarországot is védik. Segítve minket, különösen fegyverekkel, partnereink elsősorban saját magukon segítenek. Kossuth Lajos azt mondta, hogy a szabadság mindenkié. Úgy gondolom, hogy ő ma határozottan Ukrajna mellett állna."