Az USA helyett Oroszországnak adott ki Magyarország két orosz fegyverkereskedőt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a Terrorelhárítási Központ amerikai információk alapján és közreműködéssel fogott el két orosz fegyverkereskedőt, a férfiakat nem az Egyesült Államoknak, hanem Oroszországnak adta ki a magyar kormány – írta a direkt36 oknyomozó portál.

A két orosz állampolgárra – apa és fia – még 2016 novemberében csaptak le egy titkos akcióban egy tököli fegyverraktárnál. A férfiak úgy tudták, hogy egy mexikói drogkartellnek adnak el a magyar honvédségtől leselejtezett fegyvereket, gépágyúkat, páncéltörőket, és ráadásul a drogbizniszbe is szerettek volna beszállni. Azt mondták nekik, a vásárlóknak azért van szükségük a fegyverekre, hogy hatékonyabban juthasson el az anyag az Egyesült Államokba. Az eladókat azonban felültették: a vevők ugyanis az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) ügynökei voltak.

A két orosz – akiket bűnszövetségben elkövetett narkotikumok csempészésével, lőfegyverek birtoklásával, légvédelmi rakéták beszerzésével és csempészetével gyanúsítanak – azonban az Igazságügyi Minisztérium közreműködésének köszönhetően megúszta az amerikai felelősségre vonást. Hiába kérte ugyanis a NATO-szövetséges USA a férfiak kiadatását, nem nekik, hanem az időközben szintén a kiadatásukat kérő Oroszországnak engedték át őket.

Vlagyimir L. és fiának magyar ügyvédje a portálnak azt mondta, hogy a meggyanúsított férfiak az idén augusztusban történt kiadatásuk óta egy moszkvai börtönben töltik előzetes letartóztatásukat, egyébként pedig védencei azt gondolták – magyarázta –, hogy tiszta üzletben vesznek részt. Az egész ügy azonban szerinte az oroszok egész világban tapasztalható üldöztetésének példája.

Tegnap szintén a direkt36 írta meg, hogy a szír diktátorhoz közel álló Bassar al-Aszadhoz közel álló, a portál szerint a diktátor „pénzemberének” számító Atiya Khoury és gyermekei kaptak magyar letelepedési engedélyt. Az amerikai szankciós listán szereplő Atiya Khoury egy dél-moszkvai címet használt a letelepedési kötvényprogramba való jelentkezéshez. A papírmunkát egy Habony Árpádhoz köthető cég (VolDan) intézte.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.