Az utóbbi években kapott rá a helikopterre Szijjártó Péter

Az utóbbi években kapott rá a helikopterre Szijjártó Péter

Helikopterből száll ki Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2015 óta hússzor repült rendőrségi szolgálati helikopterrel Szijjártó Péter külügyminiszter – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu közérdekűadat-igénylésére adott válaszából. Ezen időszak alatt kormánytagok összesen 29-szer használták a légi járműveket, a külügyminiszteren kívül mindössze három miniszter és a miniszterelnök.

A rendőrségi szolgálati helikoptert a kormánytagok közül a rendőrség irányításáért felelős kormánytagként a belügyminiszter, valamint állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek vették igénybe – közölte az ORFK, közéjük tartozik a külügyminiszter is. Hozzátették, hogy „az állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek – jogszabályban előírt feladatként végrehajtott – szállítására költségtérítés nélkül biztosítható rendőrségi szolgálati helikopter, így annak külön ellentételezésére nem kerül sor”.

Az ORFK azt ne válaszolta meg, hogy mennyibe kerültek ezek, az ezek szerint rendőrségi költségvetésből fizetett utak, de azt közölte, hogy 2019-ben 1688 óra 26 percet repültek összesen a rendőrségi helikopterek, és ebből 22 óra 44 perc volt a védett személyek szállítására fordított idő.

2015 óta így használták a rendőrségi helikoptert

  • 2015-ben Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök használt a külügyminiszter mellett egy-egy alkalommal rendőrségi helikoptert,
  • 2016-ban Szijjártó egyszer, Pintér háromszor repült így, a belügyminisztert egyszer Simicskó István akkori honvédelmi miniszter is elkísérte,
  • 2017-ben a kormánytagok közül csak a külügyminiszter helikopterezett, egyetlen alkalommal,
  • 2018-ban Pintér kétszer, Szijjártó háromszor ült rendőrségi helikopterbe,
  • 2019-ben Pintér ismét kétszer, Szijjártó pedig már hétszer,
  • az idén pedig csak a külügyminiszter használt rendőrségi forgószárnyast, újfent hét alkalommal

Szijjártó Péter helikopterezése azt követően került be a hírekbe, hogy a Népszava megírta, hogy helikopterből pattant ki egy tolnai látogatás alkalmából, hogy bejelentse: a kormány 11 megyei vállalatnak nyújt 2,6 milliárd forintot, több mint ezer munkahely megőrzéséért cserébe.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kicsivel később megírta, hogy az utazás során a szekszárdi Bodri pincészetet is érintették. Később azt is megtudta a Külügyminisztériumtól, hogy idén már hétszer repült helikopterrel a tárcavezető, kétszer pedig dunakeszi otthonát is érintették.