Az utolsó, még nem NER-es csapaté a Magyar Kupa

Az utolsó, még nem NER-es csapaté a Magyar Kupa

Az újpesti Lirim Kastrati örül, miután gólt szerzett a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntõjében, a MOL Fehérvár FC - Újpest FC mérkõzésen a budapesti Puskás Arénában 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2019 novemberében átadott nemzeti stadion másodszor adott otthon a Mol Magyar Kupa döntőjének – ha beleszámoljuk az előd Népstadionban szervezett finálékat is, akkor most már huszonkilencedszer dől el ezen a helyen a magyar kupagyőztes sorsa. A sorozat rangját emeli, hogy a végső győztes százmillió forint díjazásban részesül. A pénzdíjon túl az is eldől, melyik csapat képviseli Magyarországot a most induló új nemzetközi kupasorozatban, az Európa-konferencialigában. 

A rendezvénysorozat idei, vagyis 2020-2021-es kiírásába összesen négyszáznyolcvan csapat nevezett, és a végére ketten maradtak: az Újpest FC és a Mol Székesfehérvár FC. 

2014-ben az Újpest tizenegyesekkel nyerte el ezen a helyen a serleget a Diósgyőr ellen, akkor 22 ezer szurkoló előtt – most ekkora tömeg nem volt várható, bár védettségi igazolással szabadon lehetett jegyet váltani a meccsre. 2020 májusában korlátozott nézőszámmal játszott ugyanitt a Budapesti Honvéd a Mezőkövesddel, és a fővárosi csapat 2–1 re nyert. Az Újpest eddig egyébként tízszer, a Mol Fehérvár kétszer hódította el a serleget.

A fehérvári Ivan Petryak szabadrúgása a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében, a Mol Fehérvár FC–Újpest FC-mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A székesfehérváriak csapatkapitánya, Nikolics Nemanja kétszer is veszített magyar kupadöntőt, így a harmadik magyar igazságban, no meg a csapattársaiban reménykedhetett, hogy végre sikerül neki is a magasba emelnie a kupát. Az Újpest az utolsó olyan első ligás csapat, amelyet még nem kebelezett be a Nemzeti Együttműködés Rendszere, és az idei szezonja nem sikerült a legjobban: csak a múlt héten vált bizonyossá, hogy bent marad az NB1-ben. A Fehérvár eredményeivel sem elégedett a tulajdonos, hiszen Szabics Imre a harmadik edző az idényben, aki irányíthatja a csapatot. Az Újpest utoljára három éve, a Székesfehérvár pedig 2019-ben nyert Magyar Kupát. 

A mai magyar focira jellemző, hogy a pályán kevés volt a magyar játékos: az Újpest kezdőcsapatában egyetlen egy sem (!) kapott helyet, a másik oldalon viszont négy is akadt. Igaz, közülük Nego és Nikolics honosított magyar. Rus Adriánnak is van magyar útlevele is, de a román válogatottban játszik.

A 24. percben jegyezhettük fel az első komoly helyzetet – az újpesti Onovo betört a tizenhatosra de túl hosszan tolta meg a labdát, így a fehérvári védők tisztázni tudtak. Az hamar kiderült, hogy a Puskás Arénának elképesztően jó az akusztikája – a 68 ezer nézőt befogadni tudó arénába pár ezer szurkoló (nagyvonalúan számolva legfeljebb ötezer) volt, de a hangjuk egészen jól hallatszott. A negyvenedik percben a Fehérvár előtt adódott jó lehetőség, de Zivzivadze kissé szorongatott helyzetből mellé bombázott. A szünetig nem született gól, így a döntést a következő negyvenöt percre maradt – az első félidőben a két csapat összesen egy kapura tartó lövést tudott összehozni.

A fehérvári Nego Loic (j) és az újpesti Branko Pauljevic (b) a labdarúgó Mol Magyar Kupa döntőjében, a Mol Fehérvár FC–Újpest FC-mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A második félidő kicsit élénkebben kezdődött, de a két csapat produkciója nem tűnt világszínvonalúnak. A pályán lévő magyarok száma nem változott az első cserénél sem, amikor a be 63. percben Fiola Attila jött be Bolla Bendegúz helyett. A hatvanötödik percben a sajtópáholyból úgy tűnt, a bíró elnézett egy tizenegyest az Újpest kárára (a fehérvári Nego nagyon durván fellökte a tizenhatoson belül Tallót), hogy aztán ritkán látható jelenet következzen: Bogár játékvezető az újpesti kispadról állított ki valakit, vélhetően reklamálásért. Az életerőre kapó újpestiek a hetvenegyedik percben szép bombával tették próbára Kovács kapus képességeit, aki hatalmasat védett a bal felsőbe tartó lövésnél.

Beszorult a Fehérvár, de gólt nem tudott szerezni a fővárosi csapat a rendes játékidőben. A kilencvenedik percben a fehérvári Rus Adrián a második sárga után megkapta a piros lapot is, így a kétszer tizenöt perces ráadást a lila-fehérek emberelőnyben kezdhették. Ez az előny ráadásul meg is duplázódott a hosszabbítás hetedik percében, miután Alef teljesen feleslegesen odarúgott Kasztrati bokájára – járt a második sárga és a piros, így nyolc mezőnyjátékossal maradtak a piros-fehérek. Az újpesti fölény a százegyedik percben ért góllá: egy sokpasszos játék után Kastrati 23 méterről a jobb alsó sarokba bombázott! A megfogyatkozott Székesfehérvárnak már nem maradt ereje egyenlíteni, így a Magyar Kupát az Újpest nyerte a 2020–2021-es szezonban.