„Azért fontos a gyermekek oltása, mert a gyermekközösségek fertőzési gócnak tekinthetők”

„Azért fontos a gyermekek oltása, mert a gyermekközösségek fertőzési gócnak tekinthetők”

Honvédkórház (Fotó: Facebook/Honvédkórház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat – jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 vasárnap esti műsorában.

Wikonkál Norbert Miklós arról beszélt, hogy karácsonyig még 19 nap van, ez elég arra, hogy a most megkapott harmadik oltás teljesen kifejtse a hatását. – A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat, akkor nem kell félnünk a családtagokkal együtt lenni – mondta a szakember, aki mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy december 13-án kezdődik az 5-11 évesek oltása. Szavai szerint szülőként számára egyértelmű, hogy beoltatja a gyermekeit. A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus roppant alattomos, és sok olyan szövődménye van a gyerekek esetében, amelyek egy életre elkísérik a betegeket, nem tudnak ezekből tökéletesen meggyógyulni. Példaként olyan kardiológiai problémákat említett, mint amilyen a szívritmuszavar. Azért is nagyon fontos szerinte a gyermekek oltása, mert a gyermekközösségek fertőzési gócnak tekinthetők és a közösségekből a gyerekek hazaviszik a fertőzést. – Jó lenne, ha a gyermekközösségek magas átoltottságával el tudnák fojtani a járványt – fogalmazott.

Wikonkál Norbert Miklós tájékoztatása szerint azoknak a gyermekeknek az esetében, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, legalább három hónapot kell várni az oltással.

A vasárnap zárult második oltási akcióhéttel kapcsolatban elmondta, az elmúlt két hétben intézményükben több mint 23 ezer oltást adtak be, ennek tíz százaléka első oltás volt. A második héten, ahogy az várható volt, kevesebben oltatták be magukat. A szakember fontosnak nevezte, hogy az előzetes regisztráció nélkül könnyebben lehet hozzájutni az oltáshoz, és ezért sokan fel is veszik azt, ezért tartja fontosnak, hogy meghosszabbították az oltási akcióhetet.

Wikonkál Norbert Miklós egy kérdésre válaszolva elmondta, nem emelkedik a lélegeztettek száma, és „jelenleg, ha nincs romlás, az már javulásnak tekinthető”. Mint mondta, a betegek száma nem csökken, egy alapbetegszámot visznek tovább, ugyanakkor minden előrejelzés szerint karácsony előtt fog tetőzni a járvány, és minden nappal közelebb vannak ahhoz, hogy elkerüljék az egészségügyi ellátás maximális terhelését.

(MTI)

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Szilveszteri különkiadás