Azonnali segítséget kap Sellye és környéke, ahol jégvihar rongálta meg legalább 200 család otthonát

Azonnali segítséget kap Sellye és környéke, ahol jégvihar rongálta meg legalább 200 család otthonát

Óriási a jégkár a 2021. július 9-i vihar után a Baranya megyei Drávaiványin (Fotó: Tihanyi János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonnali és hosszú távú segítséget nyújt a Katolikus Karitász és a Pécsi Egyházmegyei Karitász a Sellye környéki jégkárosultaknak.

A Katolikus Karitász vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a péntek esti nagy kiterjedésű vihar súlyos károkat okozott Sellye, Drávaiványi, Okorág és Kákics településen. Csak az eddigi felmérések szerint Sellyén 200 család lakhelye sérült meg.

A karitász vasárnap délelőtt két helyszínről indított élelmiszeradományt az érintett településekre, ahol összesen több mint 3 ezer ember él. Pécsről két teherautónyi palackozott vizet, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, valamint a székesfehérvári raktárból egy mikrobusznyi friss pékárut, tartós élelmiszert szállítottak a térségbe.

A közlemény szerint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a helyszínre érkezve kezdte meg az egyeztetéseket a folytatólagos együttműködésről. Kiemelte, hogy „a szervezett segítségnyújtás első lépéseként már valamennyi érintett település vezetőivel, helyi családsegítő szolgálatokkal felvette a karitász a kapcsolatot”. Az ő iránymutatásaikkal állították össze a gyorssegély élelmiszercsomagokat. Vasárnap már a továbblépéssel kapcsolatos feladatokat, a hosszú távú segítségnyújtás csomópontjait határozzák meg. Drávaiványin például a Karitász vállalta az építőanyag-felajánlások helyszínre szállítását.

Megjegyezték, hogy nemcsak a családi házak sérültek meg, hanem a mezőgazdaságot tekintve is jelentős kár érte a térséget. A földeken több tízezer paprika- és paradicsompalánta, több hektár dinnye és kukorica esett áldozatául a heves jégesőnek. Ez szintén nagyon komolyan érinti az itt, ebből élő, gazdálkodó családok életét – olvasható a közleményben.

Címkék: Sellye