„Azt hittük, énekelni fognak” – Újra tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

„Azt hittük, énekelni fognak” – Újra  tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„ – Azt hittük, énekelni fognak” – ezzel búcsúzott múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól, a látszategyeztetés után. Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan: megmozdulást szervezünk a Kossuth Lajos térre.” – írja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) abban a Facebook-eseményben, amelyben meghirdették a péntek délelőtt 10 órára tervezett tüntetésüket a Kossuth térre. Az esemény hivatalos főszervezője Fahn Rebeka, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata.

Korábban Ne szavazd meg! #freeSzFE címmel tartottak demonstrációt június 21-én vasárnap délután az SZFE hallgatói az egyetemük modelljét átalakító törvényjavaslat ellen. Ezek után tárgyalt Palkovics László az egyetem megbízott rektorával, rektor-helyettesével, valamint a hallgatói önkormányzatának (HÖK) képviselőivel.

A hallgatók kifogásolják, hogy Palkovics László elmondásuk szerint látszategyeztetésen fogadta őket azzal kapcsolatban, hogyan alakul át az alapítványi fenntartásba kerülő Színház-és Filmművészeti Egyetem, miközben a miniszter azt vetette a hallgatók szemére, hogy politizálnak. A modellváltást célzó törvényről pénteken szavaz az Országgyűlés.

A hallgatók már korábban is tiltakoztak, és megfogalmazták az elképzeléseiket az egyetem átalakításáról, feltételeik azonban a törvénytervezetbe nem kerültek bele, így véleményük szerint az továbbra sem biztosítja egyetemük autonómiáját.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége többek között arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza az Egyetem modellváltásáról rendelkező törvénytervezetet. Emellett a modellváltást legkorábban 2021. szeptember 1-jei határidővel fogadják el, a szenátus által megválasztott Uport László egyetemi tanárt pedig nevezzék ki rektorrá. Azt is követelik a hallgatók, hogy a későbbi rektorokat is az egyetem szenátusa válassza, továbbá, hogy az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben fogadják el, a Szervezeti és Működési Szabályzatot pedig a szenátus fogadja el a fenntartó jóváhagyása nélkül.

A javaslatok között szerepelt, hogy az alapítvány alapítói jogai a magyar államnál maradjanak, ne kerüljenek át az alapítványhoz, és az alapítvány kuratóriumában többségben legyenek az Egyetem szenátusa által delegált tagok. A finanszírozással kapcsolatban leszögezték: az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. „Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja. A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.” – írják.