Azt kéri a Jobbik Novák Katalintól, hogy ne írja alá az új kata-törvényt

Azt kéri a Jobbik Novák Katalintól, hogy ne írja alá az új kata-törvényt

Potocskáné Kőrösi Anita (Forrás: Potocskáné Kőrösi Anita/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik azt követeli, ne írja alá az államfő a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) szabályait megváltoztató törvénymódosítást. Az MTI beszámolója szerint a párt szerdai, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese elmondta: ha Novák Katalin nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek az előző nap elfogadott módosítást, az Alkotmánybíróságon támadják meg az új szabályozást.

Hangsúlyozta: az adónem „kivéreztetése" két éve kezdődött, de a kata népszerűségét mutatja, hogy ennek ellenére sok százezren maradtak ebben a konstrukcióban. A magyar emberek, vállalkozások lenézésének nevezte, hogy a kormányzat a rendszer kijátszójának véli a katásokat. A Jobbik elnökhelyettese kiemelte: az adóhatóság eddig is kiszűrhette volna a katával trükközőket; az e helyett végrehajtott módosítással viszont a végfelhasználók élete drágul meg, hiszen az adónemből kiesők áraikban tovább fogják hárítani a megnövekedett közterheiket. Annak lehetőségét is felvetette, hogy a katából kieső vállalkozók a szürke- vagy a feketegazdaságban tevékenykednek majd tovább.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője azt szorgalmazta: a magyar vállalkozók vegzálása helyett a kormány vonja be a közteherviselésbe azokat a multinacionális cégeket, amelyeket „folyamatosan kényeztet". Sürgette, hogy aki akar, maradhasson a kata hatálya alatt, és például nyugdíj mellett is választhassa valaki ezt az adónemet.

A Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikájának újabb lépcsőjeként beszélt az intézkedésről Brenner Koloman, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese, hangsúlyozva, azokat az értelmiségieket, kisvállalkozókat sújtja a kata-módosítás, akik nem tagozódtak még be a Fidesz egypárti túlhatalmának félfeudális rendszerébe.