Bajban az osztrák kancellár, a legmagasabb szinten vizsgálódik a nyomozóhatóság

Bajban az osztrák kancellár, a legmagasabb szinten vizsgálódik a nyomozóhatóság

Sebastian Kurz osztrák kancellár egy ENSZ-sajtótájékoztatón 2018. május 14-én Bécsben (Fotó: UNIS Vienna/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az osztrák konzervatívok (ÖVP, Osztrák Néppárt) és a Zöldek (Grünen) közös kormányára az osztrák parlament Ibiza-bizottsága részéről, mivel Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP, Osztrák Néppárt) után a napokban Sebastian Kurz kancellárt hozták összefüggésbe bűncselekmény elkövetésével. A még most is mindössze 35 éves Kurzcal szemben ugyanis hamis tanúzás miatt indított nyomozást a Gazdasági és Korrupciós Ügyészség (WKStA), amely 58 oldalon magyarázta meg, miért indította meg az eljárást.

A gyanú szerint Kurz valótlan állításokat tett a parlamenti Ibiza-vizsgálóbizottság előtt a meghallgatása során – számolt be a Die Presse. Többek között azt állította, hogy az osztrák állami befektetéseket kezelő vállalat, az ÖBAG élére került Thomas Schmid kinevezésében nem vett részt. A visszafejtett chatüzenetek viszont arról tanúskodnak, hogy Schmid nagyon hálás volt Kurznak a kinevezésért. Ezen kívül amiatt is főhet a kancellár feje, hogy az osztrák Alkotmánybíróság arra is kötelezte Kurzot és a kancelláriát, hogy sok ezer e-mailt és iratot adjon át a bizottságnak.

Sebastian Kurz még a szerdai kormányülés előtt egyértelművé tette, hogy nem kíván lemondani, amelyet megerősített a köztelevíziónak aznap este adott interjújában. Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha bebizonyosodik a bűnössége, azt felelte, hogy nem abból indul ki, hogy mi lesz, ha elítélik. Hangsúlyozta, hogy a bizottság előtt tett minden állítása valós, a gyanúsítás pedig alaptalan. Arra is fontosnak tartotta felhívni a figyelmet, hogy a személyét illetően nem korrupciós ügy miatt indult eljárás.

A kormánykoalíció is megingott

A kancellár rövid időn belül a második magas rangú osztrák kormánytag, aki a korrupcióellenes hatóság célkeresztjébe került. Sebastian Kurz párttársánál és bizalmasánál, Gernot Blümel pénzügyminiszternél ugyancsak a korrupciós ügyészség tartott házkutatást tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt. A miniszterre a Novomatic szerencsejáték-vállalat volt vezérével, Harald Neumann-nal folytatott beszélgetése miatt vetül a korrupció gyanúja. Neumann ugyanis SMS-ben kérte Blümeltől, hogy szervezzen találkozót az akkor még külügyminiszter Sebastian Kurzcal. A Néppártnak pénzt ajánlott, ha közbenjárnak a cég olaszországi adótartozása ügyében. A Kurz akkor is magyarázkodni kényszerült. Ő és Blümel is azt hangsúlyozta: nem kaptak ők és a párt sem adományt. A történtek a kormánykoalíciót is megingatták, ám a Blümel elleni bizalmatlansági indítvány végül nem kapott többséget a parlamentben, a kisebbik kormánypárt ugyanis kiállt mellette.

Ezt követően a nagyobbik kormánypárt átfogó igazságügyi reformtervet jelentette be. Az osztrák elemzők és lapok akkor úgy értékeltek, hogy az ÖVP célja a korrupciós ügyészség gyengítése, továbbá hogy a prominenseket érintő nyomozásokról nehezebben számolhasson be a sajtó, így például megtiltanák, hogy bizalmas iratokból szó szerint lehessen idézni.

Az Ibiza parlamenti vizsgálóbizottság szociáldemokrata és liberális tagjai és a kormány között politikai ellentét feszül, Sebastian Kurz rendszerint igyekszik is a bizottság munkáját politikai síkon is tartani – a már említett interjúban is hivatkozott arra, hogy az ellenzéki tagok kiforgatják a válaszait. A vizsgálóbizottság 2020-ben kezdte meg munkáját, és a 2017 és 2019 közötti, az akkor is kormányon lévő konzervatív Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) működését vizsgálja. Sebastian Kurzot tavaly júniusban hallgatták meg.

Emlékezetes, az ÖVP és az FPÖ kormánya azért bukott meg, mert nyilvánosságra került egy Ibizán rögzített videó, amelyen az FPÖ elnöke – és alkancellár –, Heinz-Christian Strache egy magát orosznak kiadó oligarcha lányával egy magyarországihoz hasonló médiapolitikai befektetés lehetőségéről beszélt. Eszerint ha megvásárolnák az egyik osztrák napilapot, akkor stratégiai fontosságú megrendelésekhez juthatnának Ausztriában. A botrányba belebukott az osztrák kormány. Az új választást az ÖVP nyerte, amely aztán a Zöldekkel alakított kormányt. Ezt követően állt fel az Ibiza-vizsgálóbizottság.