Bakondi: Több mint 21 ezer embert fogtak már el idén a határon

Bakondi: Több mint 21 ezer embert fogtak már el idén a határon

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart Kelebia közelében, a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2020. december 18-án. Mögöttük Imre István ezredes, a MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnoka és Talabos Tibor ezredes HM. Idén, az elmúlt három évhez képest lényegesen több, mintegy 42 ezer határsértőt és 460 embercsempészt fogtak el (fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig több mint 21 300 embert akadályoztak meg idén abban, hogy illegálisan bejusson Magyarországra és 217 embercsempész ellen indult eljárás – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel a közszolgálati M1 csatornának nyilatkozva. Bakondi György tájékoztatása szerint az elfogottak száma alapján kijelenthető, hogy egyre többen próbálkoznak átjutni a határon; nőtt az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon érkezők szám.

Bakondi György azt is hozzátette, a leginkább „leterhelt” a szerb-magyar-román hármashatár térsége. Főként szírek, afgánok, irániak és pakisztániak, de indiaiak is nagy számban jelennek meg ott. Kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány első hulláma idején jelentősen csökkent a migráció, mert az érintett országok szigorú határőrizetet vezettek be. – Most viszont, miközben az Európai Unió polgárai általában nem utazhatnak, a zöldhatáron „tulajdonképpen kontroll nélkül” érkezhetnek a migránsok – tette hozzá.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette: a járvány miatt sokan elveszítették az állásukat Európában, ezért most nem áll meg az az érv, hogy a munkaerő miatt van szükség a migránsokra.

Szír embercsempészek ellen emeltek vádat Baján

Egy szintén szerdai MTI-hír szerint szír embercsempészek ellen emeltek vádat Baján. A Bács-Kiskun megyei megbízott főügyész tájékoztatása szerint bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt a Bajai Járási Ügyészség vádat emelt öt szír férfival szemben. Gyugyi Csilla közölte: a vádlottak az elmúlt két évben egy hierarchikusan felépített, összehangoltan működő bűnözői csoport tagjaiként a szerb-magyar, illetve a horvát-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat szállítottak Nyugat-Európába. A bűnszervezet több mint 60 migráns csempészésében működött közre, a bevándorlók úti célja Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország volt.

A vádirat szerint a bűnszervezetet egy Németországban tartózkodási engedéllyel élő szír férfi hozta létre és irányította. A szervező adta a kapcsolattartáshoz használt mobiltelefonokat és sim-kártyákat, illetve többször előfutóként is kísérte a szállításokat, hogy elkerüljék a lebukást. A felderítés meghiúsítása érdekében a vádlottak folyamatosan cserélték a „munkatelefonokat”, illetve a szervező utasítása szerint rendszeresen törölték a telefonbeszélgetéseket és más kommunikációt. A migránsok a szállítások ellenértékét az úgynevezett Hawala-rendszerben fizették ki, eszerint a pénzt egy személynél helyezték el, akit a szervező is ismert. Amikor elérték a célországot, az embercsempészek egy videófelvétel megküldésével értesítették a „bankárt”, aki eljuttatta a pénzt a szervezőnek, amelyet ő elosztott a vádlottak között.