Vizsgálatot kért az uniós biztos a balatonföldvári gigakikötő ügyében

Vizsgálatot kért az uniós biztos a balatonföldvári gigakikötő ügyében

Balatonföldvár látképe (Fotó: a város Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálatot akar az Európai Bizottság az uniós pénzből felújított balatonföldvári strand ügyében, amelyet luxusvillákkal akar beépíteni a milliárdos fideszes elit – közölte Kocsis-Cake Olivio, a DK környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa.

Virginijus Sinkevicius környezetvédelmi uniós levélben reagált a DK-s árnyékkormány megkeresésére, és azt kérte a magyar hatóságoktól, hogy vizsgálják ki az ügyet. A DK szerint a balatonföldvári beruházás veszélyezteti a természetes környezetet, továbbá a helyiek strandolási lehetőségeit, ráadásul egy uniós pénzből kivitelezett beruházást tesz semmissé. Azt követelik, hogy a helyi embereket vonják be a beruházás megvitatásába. Mindent meg kell tennünk, hogy a strand a fürdőzőké maradjon – mondta Kocsis-Cake Olivio.

Az ellenzéki politikus korábban azt mondta, azért fordult az uniós biztoshoz, mert a strand az elmúlt években többször is kapott – összesen 179 millió forintnyi – EU-s támogatást arra, hogy továbbra is strandként üzemeljen. ennek ellenére ott egy „gigakikötőt” hoznának létre, ahol több mint 175 hajó férne el, és az egyik mólója 380 méter mélyen nyúlna be a Balatonba.

A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület több mint két éve támadta meg a Pécsi Közigazgatási Bíróságon a Veszprém megyei Kormányhivatal határozatát, amely engedélyezte a kikötőépítést a strandon. 2022 szeptemberében a bíróság hatályon kívül helyezte ezt a döntést, az önkormányzat szabályzata alapján. Úgy ítélte meg: ha a Nyugati strandra kikötő épül, akkor annak törvényben rögzített funkciója megváltozik. Ennek ellenére a Veszprém Megyei Kormányhivatal 2022 novemberében újra kiadta az engedélyt.