A covidos Bányai Gábor fideszes képviselő felesége közvetlenül Müller Cecíliát hívta fel segítségért

A covidos Bányai Gábor fideszes képviselő felesége közvetlenül Müller Cecíliát hívta fel segítségért

Fotó: Bányai Gábor országgyűlési képviselő/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint tavaly lapunk is megírta, Bányai Gábor 2021 februárjában kórházba került koronavírus-fertőzés miatt. Erről akkor a családja számolt be a közösségi oldalán. Azt is közölték, hogy altatásban tartják Bányai Gábort. Márciusban romlott az állapota. Március 13-ra annyira súlyos állapotba került, hogy azonnali beavatkozást követően egy légzést és keringést támogató eszközre tették. Úgynevezett műtüdős kezelést kapott, amely – az első napok válságos állapota után – pozitívan hatott az állapotára. Ehhez a beavatkozáshoz Bányai Gábort átszállították Szegedre. Ekkor már arról is írtak, hogy a képviselő állapota stabil és reményt keltő.

A kezelés hátteréről az Igeidők közölt most részleteket, a képviselő elmondása alapján. Bányai Gábor elmondta, hogy felesége felhívta Müller Cecília országos tiszti főorvost, és tőle kért segítséget, amikor a férjét már altatták, és az állapota olyan válságossá vált, ami a műtüdő bevetését tette szükségessé. Az ECMO-nak rövidített műtüdőgép viszont nagyon ritka és költséges kezelést jelent, így nagyon meggondolják, hogy melyik covidos beteget kapcsolnak rá.

Bányai Gábornak mégis jutott egy ilyen gép, aminek beszerzésében Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója segített. Akkor egyetlen szabad műtüdőgép állt rendelkezésre az egész országban, így a képviselőt Szegedre kellett szállítani. Szegeden közben összeállt a szükséges orvosi team, de Bányait csak lassan, kerülőúton tudták szállítani. Ekkoriban többször újra kellett indítani a szívét.

Végül, a műtüdőnek hála, lassan javulni kezdett az állapota, és tavaly júniusban, 111 nap után elhagyhatta a kórházat. A Telex megjegyzi, hogy nem ő volt az első, műtüdővel megmentett beteg, hiszen korábban egy kismamán is így tudtak segíteni.