Bár Karácsony Gergely megígérte, mégsem állt le az Új Nemzeti Galéria előkészítése

Bár Karácsony Gergely megígérte, mégsem állt le az Új Nemzeti Galéria előkészítése

A Városliget felülnézetből (Fotó: Liget-projekt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Főváros vezetése bízik a kormány ígéretében, hogy nem valósulnak meg a még el nem kezdett építkezések, információink szerint azonban a legnagyobb múzeumról nem tett le a Városliget Zrt.

– Demokraták vagyunk, szeretjük a várost, ha Budapest akarja, leáll a Liget-projekt – fogalmazott Fürjes Balázs kormánybiztos egy októberi interjújában. Néhány nappal később a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, mely szerint a meg nem kezdett építkezések már ne induljanak el a Városligetben. Ennek értelmében a Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzet Galéria nem épülne fel. Információink szerint azonban az előkészítés nem állt le, vagyis jelen állás szerint a múzeum az eredeti tervek szerint megvalósul.

Az épület, amely a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori kollekcióját fogadja be, a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda tervei alapján készül. Az 50 ezer négyzetméteres múzeum a Liget-projekt legfontosabb eleme, a teljes beruházás szimbóluma. Ahogy hányattatott sorsa is magába sűríti a sokat kritizált projekt ellentmondásos történetét.

A kormányközeli vállalkozóknak is fontos a Liget-projekt | Magyar Hang

A Liget-projektet felügyelő Városliget Zrt.-nél mostanra az egymilliárd forint feletti beszerzések és építési beruházások összértéke is átlépte a 100 milliárdot, ha pedig a nagyobb tervezési és egyéb építési szolgáltatásokat is beleszámoljuk, akkor már a 120 milliárdot közelítik a cég eddigi megrendelései - számolt be róla a G7.hu.

2019 januárjában az új Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria Építési engedélyét is hatályon kívül helyezte a bíróság. A beruházásért felelős Városliget Zrt. az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezet, a CivilZugló Egyesület számára nem biztosította a törvény által előírt iratbetekintési jogot. Vagyis nem mutatták meg az épületek terveit, hiába kérték ezt a civilek.

Az engedélyeket később újra kiadta a hatóság, a Néprajzi Múzeum építése el is indult, ahogy a Magyar Zene Házáé is, a Nemzeti Galéria kivitelezésére azonban még nem írták ki a közbeszerzési pályázatot. Reális számítások szerint így, ha el is készül, 2024 előtt semmiképpen sem nyithatja meg kapuit az intézmény.

– A főváros vezetése bízik a kormány azon ígéretében, hogy nem valósulnak meg olyan beruházások, amelyekre a budapestiek és a Fővárosi Közgyűlés is nemet mond – írta a Magyar Hangnak a főváros. – A jelenlegi építési engedélyek még 2+1 évig érvényesek, de a Fővárosi Közgyűlés a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) felülvizsgálatával, szükség szerinti módosításával befolyásolhatja a városligeti építkezések megvalósulását.

A közlemény érdemben nem cáfolja tehát az értesüléseinket, vagyis a főváros eddig nem tett lépéseket az Új Nemzeti Galéria beruházásának leállításáért. A VÉSZ felülvizsgálata és módosítása nem történt meg, így az érvényes építései engedély birtokában jelenleg semmi sem gátolja meg a Városliget Zrt-t az építkezés megkezdésében.

Ügyes trükkel húzná csőbe a kormány a fővárost | Magyar Hang

A Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm, amelyek a Kárpát-medence múltbeli élővilágát idéznék majd fel, hatalmas bukás egyelőre, Persányi Miklós főigazgató a december közepi sajtóbejáráson elmondta, a kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség az építésének befejezéséhez.

Akad azonban, ami befolyásolhatja a múzeumi épületek kivitelezését, és működtetését. Ahogy arról korábban írtunk, óriási bukásnak tűnik a Liget-projekttel párhuzamosan, a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park, benne a Biodómmal. Az eredetileg 15,7 milliárd forintosra tervezett projekt végösszege megközelítheti a 63 milliárdot, ám a számlát sem a főváros, sem a kormány nem kívánja állni, így a gigaberuházás megrekedt félkész állapotában.

Fürjes Balázs január közepén új tervvel állt elő az épület megmentése érdekében. E szerint a Liget sarkába tervezett Hermina Garázs elnevezésű parkolóház 5-6 milliárdos költségét fordítanák a Biodómra. A kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy ebben voltaképpen meg is egyeztek Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ez azonban inkább tűnik ügyes trükknek, amivel minden szereplő jól járna, mint valós megoldásnak. Az átcsoportosítás ugyanis nem oldaná meg a problémát, mert a Biodóm költségvetéséből jóval több hiányzik, ráadásul a parkolóhelyek kiesése lehetetlen helyzetbe hozná a Liget-projektet. És nem mellesleg csapdába csalná a fővárost, amely a Persányi Miklós megálmodta épületre ugyan nem akar pénzt adni, de a mélygarázsra már kénytelen lenne, ha csak nem akarja teljesen átírni a Városliget átalakítását célzó terveket.

Az Új Nemzeti Galéria ügyében megkerestük a Fürjes Balázs vezette Kiemelt Kormányzati Beruházások Központját is, hogy megtudjuk mi az álláspontjuk az építkezés leállításáról, amint reagálnak, frissítjük a cikkünket.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.