Bár nincs aktív fertőzöttjük, de szigorítanak az idősotthonok

Bár nincs aktív fertőzöttjük, de szigorítanak az idősotthonok

A Magyar Honvédség katonái a főváros által fenntartott XVII. kerületi Pesti úti idősotthonnál 2020. július 20-án, amelyet megelőző intézkedésként újra fertőtlenítenek (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár egyik fővárosi intézményben sincs jelenleg aktív fertőzött, de az emelkedő esetszámok miatt ismét szigorítanak az idősotthonok. Erről számolt be közleményében a Fővárosi Sajtóhivatal, hivatkozva a Fővárosi Operatív Törzs pénteki ülésére. Szeptember 1-jétől rendelnek el látogatási és kijárási tilalmat a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő három otthonban, az Alacska Úti Idősek Otthonában, a Halom Utcai Idősek Otthonában, illetve a Szombathelyi Idősek Otthonában. A döntésről a területért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet tájékoztatott.

„A fenntartó folyamatosan ellenőrzi a járványvédelmi protokollok, illetve a főpolgármester 9 pontból álló fenntartói utasításának betartását. Az intézmények több hétre való védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel rendelkeznek, a lakókat és a dolgozókat pedig rendszeresen szűrik koronavírusra” – írta a Fővárosi Sajtóhivatal.

Nyíregyházán is látogatási, illetve intézményelhagyási tilalmat rendeltek el két idősotthonban. A hozzátartozók csak kedd délelőttönként és csütörtök délutánonként adhatják majd át az intézmény munkatársainak a családtagoknak küldött élelmiszereket és egyéb személyes tárgyakat. A kapcsolattartás csak telefonon és videóhívással lesz lehetséges. A súlyos állapotban lévő ellátottat lehet látogatni, de csak ha nagykorú, egészséges személy érkezik, aki a szájat, illetve orrot eltakaró maszkot visel.

Csütörtökön számoltunk be róla, hogy az idősotthonokban a járvány kezdete óta 142 gondozott hunyt el. A megfertőződöttek száma ezer fölé került, és országszere harmincnyolc intézményben jelent meg a vírus. Magyarországon nagyjából minden negyedik áldozat egy-egy idősotthonban élt.

A fertőzést leginkább elszenvedő intézmény a Pesti úti otthon, ahol 313 lakónál igazolták a fertőzést, és ötvenöten haltak meg. Az intézmény politikai adok-kapok tárgya lett, a kormányoldal Karácsony Gergely főpolgármestert igyekezett megtenni felelősnek, míg ő azt mondta, a kórházból negatív teszt híján küldték vissza a gondozottakat. Az átpolitizálódás már csak abból is látszik, hogy a kormányzati tájékoztató oldalon külön kiemelik, a fővárosban 14 idősotthonban jelent meg a  fertőzés, ebből 8 intézmény a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik. A többi civil vagy egyházi fenntartású.

A szintén fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 71 a fertőzött gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 11-en hunytak el, 51 a fertőzött a gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt – 8 fő – a mezőszilasi idősotthonban van, 7 fő a seregélyesi, és 4 fő a borsodnádasdi intézményben.