Bár Rétvári szerint nem a tesztek védenek meg a járványtól, most bejelentette: mintavételi pontokat állítanak fel

Bár Rétvári szerint nem a tesztek védenek meg a járványtól, most bejelentette: mintavételi pontokat állítanak fel

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. július 17-én. Mellette Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára vasárnap Őrbottyánban.

Rétvári Bence közlése szerint ebben az esetben nem kell várni a mentőre, hanem a háziorvos közreműködésével kapott időpontban lehet részt venni a tesztelésen; az adott mintavételi ponton mentődolgozók veszik le a mintát. A tesztelésre várókat 30 perces időközökkel hívják be, a fél óra alatt maximum 15 ember jelenhet meg. A tesztelések 8 és 22 óra között zajlanak. – Arra törekszünk, hogy minden esetben mindenki a számára legmegfelelőbb és a legkevesebb kellemetlenséggel járó tesztelési módot tudja választani – fogalmazott az államtitkár.

Érdekesség, hogy Rétvári nemrég még arról írt egy Bencsik János független parlamenti képviselőnek szóló válaszában: nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy „nem az elvégzett tesztek védenek meg bennünket, hanem a higiéniás szabályok és a járványügyi intézkedések betartása”. Leszögezte akkor azt is, a koronavírus-fertőzöttekkel kontaktusba került személyek kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges. Mindenesetre az ellenzék – köztük például a vasárnap évadnyitó online rendezvényt tartó DK vagy éppen Karácsony Gergely főpolgármester – tömeges és ingyenes tesztelést követelnek.