Bár szakembereik nem találták rá észszerű okot, Szlovénia azért leállítja az oltást az AstraZenecával

Bár szakembereik nem találták rá észszerű okot, Szlovénia azért leállítja az oltást az AstraZenecával

Nyírtelek, 2021. március 12. A svéd-brit AstraZeneca és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái Kerényi Attila háziorvos nyírteleki rendelõjében 2021. március 12-én. MTI/Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovénia úgy határozott, hogy az Európa Gyógyszerügynökség (EMA) döntéséig ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó társaság koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását – jelentette be hétfőn este Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Kiemelte: bár a szlovén szakemberek nem találták észszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek. Azok oltását, akik a következő napokban AstraZeneca-vakcinát kaptak volna, átütemezi, míg a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával folytatódik az immunizáció – tette hozzá.

A döntését azt követően hozta meg a ljubljanai kormány, hogy Németország, Franciaország és Olaszország is úgy döntött, leállítja a vakcina használatát, mert egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, bár az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták. A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,3 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 174 402-en, közülük a másodikat is 83 867-en kapták meg.

Egyre több európai ország dönt az AstraZeneca vakcinájával való oltás ideiglenes felfüggesztéséről, például Spanyolország is hétfőn jelentette be ezt. Ugyanakkor mint a 444 beszámolt róla, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői közleménye is azt hangsúlyozta, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát. A testület hétfőn azt is bejelentette, hogy csütörtökön rendkívüli ülés keretében fog tárgyalni a vállalat oltóanyagának alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről.

Címkék: Szlovénia