Baranyi Krisztina: Ferencváros biztosan nem adja el a tulajdonában lévő területet a kínai egyetem építéséhez

Baranyi Krisztina: Ferencváros biztosan nem adja el a tulajdonában lévő területet a kínai egyetem építéséhez

Baranyi Krisztina (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tájékoztatást kért a kormánytól Baranyi Krisztina Ferencvárosi polgármester annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint nem a korábban beígért felsőoktatási hallgatók számára építendő diákvárost hoznák létre a kerületben, hanem a kínai Fudan Egyetemnek adnák a területet – derült ki az RTL klub híradójából.

A kerületvezető azt is kijelentette: az önkormányzat nem adja el az ehhez szükséges területet. Baranyi a 8-10 ezer hallgató számára építendő diákváros mellett hozta fel érvként, hogy az albérletpiac árait is lejjebb szoríthatná. A riportban elhangzott az is, az említett terület csak részben Ferencvárosé, 80-85 százalékban magántulajdonban van.

A kormány egyébként az RTL megkeresésére azt mondta: a világ egyik legjobb egyeteme érkezik Magyarországra, amely magyar és magyar-kínai kettős diplomát adhat ki, hazánk pedig regionális tudásközponttá válhat.

A Direkt36 kedden számolt be róla: a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a Fudan budapesti kampuszának építését. Egy kormányzati dokumentum szerint az 540 milliárd forintra becsült építkezésből 100 milliárdot a magyar állam állna, viszont mintegy 450 milliárdot Kína hitelezne.