Kiadták a figyelmeztetést: bárhol lecsaphat a vihar

Kiadták a figyelmeztetést: bárhol lecsaphat a vihar

Zivatarlánc felhőzete Nagykanizsa felett 2020. március 3-án, képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egész országra 1-es fokozatú figyelmeztetést adott ki zivatarveszély miatt keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Felhőszakadás veszélye miatt szintén 1-es fokozatú figyelmeztetés él a teljes Dunántúlra. Emellett a hőség miatt 2-es fokozatú Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar, 1-es pedig Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére.

Mint a napi veszélyjelzésben írják, egy átvonuló fronthoz kapcsolódóan több helyen számítunk zivatarok kialakulására. A Dunántúlon délelőtt az eső, zápor melletti zivatarokból néhol 20-30 mm csapadék hullhat rövid idő alatt, majd már csak kevesebb helyen (főként az Észak-Dunántúlon) alakulhatnak ki újabb zivatarok. A déli, kora délutáni órákban a Duna-Tisza közén, majd késő délután, este már a Tiszántúlon, északkeleten járó hidegfrontot sok helyen kísérheti 60-70, zivatar környezetében 70-90 km/h-s szélroham. Legjobb eséllyel a keleti országrészben akár heves zivatarok is kialakulhatnak 80-90 km/h feletti szélrohammal, felhőszakadással (rövid idő alatt 20-30 mm csapadékkal), nagyobb méretű jéggel.

Az érkező front hatására délutánra a középső országrészben is visszaesik a hőmérséklet, de a keleti, délkeleti tájakon még 27-29 fok körüli napi középhőmérséklet várható.

Címkék: időjárás