Bayer börtönnel fenyegette az újságírót, aki a vérplazmák eladásáról írt cikket

Bayer börtönnel fenyegette az újságírót, aki a vérplazmák eladásáról írt cikket

Bayer Zsolt a Civil Összefogás Fórum egyik rendezvényén a budapesti Szent Margit Gimnáziumban 2016. március 14-én (Fotó: Elekes Andor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dühös hangvételű cikkben fenyegette börtönnel Élő Anitát, a Válasz Online újságíróját a kormánypárti publicista, Bayer Zsolt. Mindezt azok után, hogy a lap cikket közölt az állami vérplazma eladásáról, ezáltal az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatójáról, Bayerné dr. Matusovits Andreáról. A Válasz Online egyben beszámolt róla, hogy megnyerte történetének első jogerős sajtóperét: nem volt törvénytelen beszámolni róla, hogy Matusovits és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték. Továbbá a lap szerint a pályázat eredménye az említett személyek egyetemi kötődésére, személyes ismeretségére tekintettel alakult ki.

A Válasz Online szerette volna mindezt az új állami vérplazmatender eredményével együtt megírni, de hiába járt le tavaly július 20-án az előző szerződés, nem hirdettek új tendert. A friss fagyasztott plazma értékesítésében a Vascularral és egy multinacionális gyógyszercéggel, az Octapharmával állapodtak meg. Az OVSZ honlapján egy táblázatból derült ki, hogy két év után ezúttal háromra szerződtek a kettőssel a vérplazma értékesítésére. A Vascular tavaly januárban még magyar cég volt, utána vásárolta fel a Takeda nevű japán multi két leányvállalaton keresztül. Így a Válasz Online arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy szerinte két multicég joga megvenni a nemzeti vérkészlethez tartozó plazmát. Bár a lap kérte, de nem kapta meg az OVSZ-től az eredeti kiírást, a szerződést és az ennek módosításáról szóló iratot sem.

A lap most felelevenítette, hogy korábban mások támadták az OVSZ élére kinevezett Matusovits Andreát, de ezekben az újság nem vett részt, miután Bayer Zsolt felesége több szakvizsgás orvosként, nem pedig mondjuk kötőgép-szerelőként jutott a pozícióhoz.

Bayer Zsolt viszont már tisztában lehetett a szerződések részleteivel, és azokról készséggel be is számolt, hozzátéve, hogy az érintettek majd feljelentést fognak tenni. „Az OVSZ mostani vezetése megkísérelt piackutatást végezni, hogy megtudja, a környező országok mennyiért értékesítik a vérplazmájukat. Hat országot keresett meg az OVSZ, ezeket: Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Horvátországot, Németországot és Finnországot. (…) A csehek és a lengyelek 120 és 130 euró/kg közötti áron értékesítik a plazmájukat, a horvátok pedig 56 euró/kg áron” – számolt be róla Bayer. A Válasz Online ehhez hozzáfűzte, hogy ezek szerint a cikkükben közölt világpiaci ár a cseh és lengyel szinttel egyezik meg, a magyar (78 euró/kg) pedig elmaradt ettől.

A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap publicistája szerint a korábbi szerződés lehetővé tette a hosszabbítást, Matusovits pedig előkészítette a tendert, de annak kiírását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyettes államtitkára nem javasolta nemzeti érdekre hivatkozva. A korábbi partner, a Kedrion ugyanis perben áll a magyar állammal. „Figyelemreméltó érvelés, csak nyilvánvalóan hamis. Jelentjük, a plazmavilág több nagy szereplője jelen van a magyar piacon. Komolyan gondolja Bayer Zsolt, hogy egy végeláthatatlan per végéig két szereplő veheti csak meg a magyar plazmát? Ráadásul a 2017-es verseny nem tudni milyen szempontok alapján növelt árain?” – fűzte ehhez hozzá Élő Anita.

Bayer közléséből kiderült továbbá, hogy a szerződő fél már nem a Vascular Plazma Kft., hanem a Vascular Venture Kft. A publicista úgy tudja, a Takeda nem vette meg a céggel együtt a magyar állami plazmakészlet megvásárlását lehetővé tevő szerződést is. A Válasz Online szerint a kérdés, hogy ha nem a Takedának adják el, miért egy Takeda-leányvállalat neve szerepel szerződő félként? Mindenesetre így az derült ki, hogy nem két multi, csak egy van a történetben, és akad magyar cég a konzorciumban, csak egy másik nevű.