Bayer Zsolt az új amerikai nagykövetnek: Takarodjon haza!

Bayer Zsolt az új amerikai nagykövetnek: Takarodjon haza!

Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája beszédet mond, mielőtt átvette a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat a Városliget Caféban 2022. március 10-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Fotó: Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hamarosan hivatalba lépő új amerikai nagykövet, David Pressmann szerint a magyar demokrácia lecsúszása nem akaratlan, hanem tudatosan gerjesztett folyamat, és az orosz befolyás miatt is aggodalmát fejtette ki szenátusi meghallgatásán. Bayer Zsolt keresetlen szavakkal nyilvánított véleményt a diplomatáról, többek között úgy fogalmazott: „mielőtt idejönne, már előtte takarodjon haza”.

Májusban derült ki, hogy Joe Biden amerikai elnök David Pressman neves nemzetközi emberjogi jogászt, ENSZ-nagyköveti és több más kormányzati tisztség volt viselőjét és ismert LMBTQ-aktivistát jelöli rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetnek. A szenátus végül július 28-án, csütörtökön szavazta meg Pressman nagyköveti kinevezését.

Pressman szenátusi meghallgatásán arról beszélt: meg kell küzdeni a Magyarország kormányát érő orosz befolyás problémájával. – Ahhoz, hogy ezt megtehessük, nyíltan hangot kell adnunk aggodalmainknak – fogalmazott. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövet-jelöltje azt mondta, hogy Magyarország szövetséges és partner, de ami történik, az „hatalmas aggodalomra” ad okot. Jelezte azt is, hogy a demokratikus lecsúszás szerinte nem önhibán kívüli, hanem tudatos folyamat, része a sajtószabadság, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének a korlátozása és a sérülékeny társadalmi csoportok elleni fellépés.

„Menjen haza”

Szijjártó Péter szombaton a Mathias Corvinus Collegium esztergomi fesztiválján kikérte magának Presmannak azt a kijelentését, miszerint Magyarországon hanyatlik a demokrácia. Ugyanezen a napon Bayer Zsolt fideszes megmondóember kritikusan nyilvánult meg az amerikai közállapotokról blogján, és Joe Biden amerikai elnököt „demens vénembernek” nevezte. Ezt követően azt tanácsolta az új nagykövetnek, „menjen haza, és a kutyab**** atomenergetikai államtitkár »úrral« konzultálja meg a demokrácia és a szabadság nagy kérdéseit. (...) Negyven évig virsli-ujjú, büdös szájú szovjet elvtársak akarták nekünk megmondani, mi az egyedül üdvözítő út. Most azok átváltoztak »woke«, cancel culture hívő, neomarxista f***kalapokká, és ott folytatják, ahol a szovjet elvtársak annak idején abbahagyták. Ezek egyike maga, nagykövet »úr«. Az új Goodfriend. Kár a fáradtságért. Mielőtt idejönne, már előtte takarodjon haza” – fogalmazott a publicista. 

Az 1977-ben született Pressman egyebek közt volt Madeleine Albright néhai külügyminiszter egyik tanácsadója, belbiztonsági államtitkár-helyettes, az amerikai nemzetbiztonsági tanács háborús bűncselekményekkel foglalkozó igazgatója a Fehér Házban, majd az Egyesült Államok különleges politikai ügyekben felelős nagykövete, hazája nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában és tárgyalásvezető a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető ügyekben, különös tekintettel az európai, az orosz, a kelet-ázsiai, a csendes-óceáni és az afrikai ügyekre.

Jelenleg a Jenner and Block nemzetközi ügyvédi iroda egyik partnere, és nemzetbiztonsági, emberi jogi peres ügyekben képvisel ügyfeleket. Vezető tisztségeket töltött be számos nemzetközi emberi jogi nonprofit szervezetnél, és társelnöke volt az IBA nemzetközi ügyvédszövetség emberi jogi bizottságának. Az Egyesült Államoknak 2020 szeptembere óta nincs budapesti nagykövete, csak ügyvivője.