Bécsi terrortámadás: Arra kérik a lakosokat, kedden ne küldjék iskolába a gyerekeket

Bécsi terrortámadás: Arra kérik a lakosokat, kedden ne küldjék iskolába a gyerekeket

Rendőrök és tűzoltók egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több támadó is lövéseket adott le hétfőn este nyolc óra körül Bécs belvárosában, több helyszínen is. Annyit bizonyosan tudni, hogy több halálos áldozat is van és tucatnyinál is többen szenvedtek különféle mértékű sérüléseket. A rendőrök az egyik támadót lelőtték, társai azonban elmenekültek. Azt még nem tudni, hogy vallási indíttatás áll-e a háttérben, de Kerl Nehammer belügyminiszter egy még hétfőn éjszaka is zajló terrotámadásról beszélt. Arra kérte a bécsieket, aki meg tudja oldani, az inkább ne küldje iskolába a gyerekét.

Az ORF osztrák állami média számolt be róla este nyolc óra után, hogy nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök hétfőn este egy bécsi zsinagógához, miután lövöldözés történt. Mint kiderült: 20 óra körül dördültek lövések Bécs belvárosának hat pontján, ezek egytől egyig a Seitenstettengassén, a Schwedenplatz környékén vannak. A rendőrség megerősítette, hogy több felfegyverkezett támadó is volt. Egy halottról bizonyosan tudni – a Der Standard szerint egy járókelőről van szó – és többen megsérültek, köztük egy rendőr is. Michael Ludwig bécsi polgármester arról számolt be, hogy 15 ember szállítottak kórházba, 7-en szenvedtek súlyos sérüléseket. A sérültek összesen hat kórházban ápolják a Die Presse szerint, közülük vannak, akiket jelenleg is műtenek.

Harald Sörös, a bécsi rendőrség szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy egy elkövetőt lelőttek a rendőrök, a többiek egyelőre menekülnek. A belvárost lezárták, a rendőrségi akció folyamatban van, úttorlaszokat is felállítottak. Arról is beszélt a a szóvivő, hogy egyelőre másodlagos, hogy ámokfutó követte el a cselekményeket, vagy terrortámadás történt, erre a nyomozás következő szakaszában derülhet fény.

Az is kiderült, hogy robbanóövet viselt az a terrorista, akit lelőttek a rendőrök Bécs belvárosában. Az ORF állami televízió riportere szerint még ezekben a percekben is helyszínen fekszik, mert nem tudták róla biztonságosan eltávolítani a mellényt. A riporter krízisstábból származó információi szerint ezen kívül is nagy mennyiségű lőszert találtak nála.

Az szintén bizonyos, hogy Bécs belvárosában hat helyszínen dördültek lövések, ezek egymástól tíz percnyi járásra található helyszínek. Olyan népszerű helyekről van szó, ahol szórakozó- és vendéglátóhelyek találhatók. Sokan múlatták itt az időt a lockdown előtti utolsó órákban. A bécsieknek ugyanis ez volt az utolsó szabad estéje a keddtől bevezetendő korlátozások előtt, mely szerint este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalom lesz érvényben november végéig, ezért sokan tartózkodtak a belvárosban.

A bécsi rendőrség Twitterén arra kért mindenkit, tartsák magukat távol a tömegközlekedéstől, illetve a nyilvános helyektől, továbbá ne is posztoljanak semmilyen videót vagy fotót a lövöldözéssel kapcsolatban. Azt is kérik a rendőrök, hogy aki ilyen felvétellel rendelkezik, juttassa el részükre, amit az alább elérhető linken tudnak megtenni. Később arról is posztoltak, a bécsi tömegközlekedési eszközök további értesítésig nem állnak meg az I. kerületben.

A helyi zsidó közösség egyik vezetője, Oskar Deutsch arról írt Twitterén, egyelőre nem tisztázott, hogy a zsinagóga volt-e kifejezetten a támadás célpontja, ugyanis a támadás időpontjában zárva volt.

Rendőrök megmotoznak egy embert, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A Die Presse meg nem erősített, de a rendőrségtől származó információkra hivatkozva azt is írta még este, hogy túszejtés történhetett a Mariahilfer Straße-n, ám ezt viszont a hatóságok később cáfolták, és kérték, senki ne keltsen rémhíreket.

Azt, hogy az eseményt terrortámadásnak vélik, az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer is megerősítette az ORF-nek a BBC szerint.

Arról, hogy mi is történik most Bécsben, egy ott élő újságíró is beszélt a Magyar Hangnak, erről itt lehet olvasni bővebben.

A francia elnök, Emmanuel Macron Twitteren fejezte ki együttérzését az osztrákokkal, még hozzá németül. – Mi, franciák, osztozunk az osztrákok sokkjában és szomorúságában, amit a bécsi támadást követően éreznek – írta utalva arra, nemrég az országukban is több támadás történt, többek közt egy francia tanárt lefejeztek. Macron kijelentette azt is: „Ez a mi Európánk. A támadóinknak tudnia kell, kikkel állnak szemben” . Hangsúlyozta azt is, semmilyen támadásnak nem hajlandóak engedni.

Sebastian Kurz (Osztrák Néppárt, ÖVP) kancellár hivatala azt közölte, hogy a válságstáb jelenleg is zajló ülésén Alexander Van der Bellen államfő, Michael Ludwig az elmúlt hetekben újraválasztott bécsi polgármesterrel és pártelnökkökkel telefonon egyeztet. Michael Ludwig polgármester pedig azt írta a Twitteren, hogy mélyen megrendülten állnak a Bécs belvárosában történt lövöldözés előtt, a képek sokkoltak mindenkit.

Eközben Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is megemlékezett a támadásról, az alábbit posztolta este 11 után pár perccel:

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3747540948612057

A bécsi rendőrség este 11 óra után ismételten jelezte: továbbra is arra kérnek mindenkit, maradjanak otthon, akik pedig az utcán vannak, keressenek menedéket, maradjanak távol a nyilvános helyektől és ne használják a tömegközlekedést.

Sebastian Kurz kancellár azt közölte, hogy a nehéz órákat él jelenleg Ausztria: „Minden bevetett egységnek köszönetem fejezem ki, hogy a biztonságunkért az életüket kockáztatják. A rendőrség határozottan fog fellépni a szörnyű terrortámadás elkövetőivel szemben”. Azért, hogy a rendőrség a terrorizmus elleni küzdelemre koncentrálhasson, az osztrák hadsereg átvette a stratégiailag fontos bécsi objektumok őrzését. Az ország együttérez a sérültekkel és az áldozatokkal és azok hozzátartozóival – közölte a twitteren Sebastian Kurz kancellár.

Kerl Nehammer belügyminiszter az ORF rendkívüli híradójában arról beszélt, hogy egy még mindig zajló terrortámadással van dolguk. Továbbra is arra kérte az embereket, hogy maradjanak az otthonaikban. A fegyveresek jól fegyverzettek és veszélyesek, éppen ezért, illetve a forró nyomon zajló nyomozás érdekei miatt nem árulhatja el, hogy hol keresik őket. Mivel az elkövetők mozgásban vannak, a figyelmeztetés egész Bécsre érvényes. Sikeres letartóztatásról szóló értesüléseket ugyanakkor nem tudta megerősíteni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részvétét fejezte ki Twitteren. Mint írta, sokkolta és elszomorította a brutális bécsi támadás, és gondol az áldozatak családjaira és az osztrák emberekre. – Európa teljes mértékben szolidáris Ausztriával. Erősebbek vagyunk, mint a gyűlölet és a terror – szögezte le.

Sebastian Kurz kancellár az ORF állami televíziónak arról beszélt, hogy a ma éjszakai eseményektől függ, hogy holnap mi fog történni. A rendőrség minden erejével azon dolgozik, hogy a terroristákat ártalmatlanítsa. Továbbra is arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthonaikban, és kövessék a fejleményeket. – A helyzet még mindig feszült – fogalmazott. A kancellár továbbra is egy ártalmatlanított elkövetőről tudott beszámolni, a társai még szökésben vannak. Egyébként határozottan terrorcselekményről beszélt. A merényleteknek 15 sérültje van, akiket kórházban ápolnak. A sérült rendőr nincs életveszélyben – mondta az ORF-nek adott interjúban. Arról is beszélt, a támadás „jól előkészített” volt.

Karl Nehammer (ÖVP, Osztrák Néppárt) belügyminiszter kedden, 1 óra utáni sajtótájékoztatóján ismét megerősítette: terrortámadás történt Bécsben. A támadásnak több sérültje és több halálos áldozata van (ám konkrét számokat nem mondott – a szerk). Legalább egy elkövető továbbra is szökésben, a rendőrség nagy erőkkel dolgozik az elkövető, elkövetők kézrekerítésén. A belügyminiszter továbbra is arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthonukban, kerüljék a belvárost. Ezen kívül arra is kérte a bécsieket, ha meg tudják oldani a gyerekek elhelyezését, ne küldjék őket kedd reggel iskolába. Nehammer megköszönte a rendőrök és a biztonsági szervek helytállását: ha közülünk valakit megtámadnak, akkor mindannyiunkat támadnak – jegyezte meg. A belügyminiszter azt mondta, reggel 6 órakor tartanak ismét tájékoztatót az éjszakai fejleményekről.

A BBC szerint az Ausztriával szomszédos Csehország bejelentette: véletlenszerű ellenőrzéseket végeznek a határon, hátha a támadó irányukba próbálná elhagyni az országot.