NATO-erők jöhetnek a Dunántúlra

NATO-erők jöhetnek a Dunántúlra

A NATO keleti szárnyát erősítő német zászlóalj a közép-litvániai Rukla támaszpontján 2022. február 22-én (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Engedélyezte a kormány, hogy a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton áthaladjanak – az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. Sőt, még arra is igent mondtak, hogy az Ukrajnába történő áthaladás esetét kivéve engedélyezik a szövetséges fegyveres erőknek szükség szerint Magyarországra (Dunántúlra) történő települését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon történő részvételt is.

Az is kiderül ugyanakkor a közlönyből – miként arról már Orbán Viktor is beszélt –, hogy „Magyarország alapvető biztonsági érdekei védelme érdekében szigorúbb nemzeti politikát alkalmaz”, ezért továbbra sem engedélyezi, hogy az ország területén keresztül kapjon közvetlenül halált okozó fegyvert Ukrajna. Átengedünk ugyanakkor szárazföldi és légi úton is például egyéni védőeszközöket, elsősegélynyújtó felszereléseket vagy üzemanyagot. És szövetséges országba halált okozó fegyvert is.

A Közlönyben ez áll: a kormány „engedélyezi a szövetséges fegyveres erők által az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/338/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak) Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba történő szállítását”

Korábban a kormány határozottan elzárkózott nemcsak a fegyverszállítástól, hanem NATO-csapatok magyarországi állomásoztatásától is.

A háborúról itt olvashatja percről percre közvetítésünket!

Címkék: NATO