Bejelentette az ellenzék: csak július 26-át követően lesznek előválasztási viták

Bejelentette az ellenzék: csak július 26-át követően lesznek előválasztási viták

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Annak érdekében, hogy minden választókerület összes jelöltje ugyanolyan feltételekkel vehessen részt a vitákban, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) úgy döntött, hogy előválasztási vitákat 2021. július 26-át követően fognak rendezni. Ezen a napon nyílik ugyanis az előválasztási jelölt-bejelentkezés, ettől kezdve már olyan személyek vehetnek részt a vitákon, akik ténylegesen jelöltetik magukat a 2021 őszén megrendezésre kerülő ellenzéki előválasztáson – jelentette be a hat érintett párt – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP – által létrehozott OEVB közleményben szombaton.

Érdekesség, hogy ehhez képest a Gulyás Márton neve által fémjelzett Partizán már rendezett egy vitát a párbeszédes Tordai Bence és a momentumos Berg Dániel közt, akik a budapesti 4. számú választókerület ellenzéki jelöltjei. Bár a DK-s Kálmán Olga is ott méretteti meg magát, ő arra hivatkozva nem vett részt az eseményen, hogy az OEVB már korábban határozott arról, hogy július végétől lehetnek csak viták.

A testület mostani közleménye leszögezi: 2022-es országgyűlési választáson közösen induló hat ellenzéki párt meggyőződése szerint az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése a magyar köztársaság demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciája. – Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy azt szeretnék, hogy az előválasztás olyan tisztességes legyen, mint amilyenek 2022-től az országot látni szeretnék, mindenki egyforma esélyekkel induljon. (...) Az OEVB arra kéri továbbá az előválasztáson indulni kívánó összes jelöltet és az őket támogató szervezeteket, hogy ők is tartsák tiszteletben az igazságos, egyenlő esélyeket megteremteni kívánó szabályokat – jelezték. Így a közleményük szerint a vitákat 2021. július 26. és 2021. október 10. között lehet megrendezni.