Békemenet, Orbán-beszéd, összellenzéki megemlékezés

Békemenet, Orbán-beszéd, összellenzéki megemlékezés

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői a Margit hídon 2018. március 15-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Fotó: Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden évben felmerül, hogy az állami ünnepeket mennyire kell vagy illik aktuálpolitikai célokra használni, ezúttal azonban aligha lehet kétségünk afelől, hogy a rendezvények nem elsősorban a megemlékezésről, sokkal inkább a jövő tavaszi választásokról fognak szólni. Nagy tömegeket vár mind a kormánypárti, mind pedig az ellenzéki oldal az '56-os forradalom évfordulójára, az orvosi kamara pedig azt kéri: lehetőleg csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogassanak ki a helyszínekre és viseljenek maszkot.

A választások közeledtét jelzi, hogy három és fél év után ismét lesz Békemenet Budapesten, mégpedig – a szervezők legalábbis így fogalmaznak – a „2006-os terror” útvonalán haladnak majd végig. 1956. október 23-ának az 65. évfordulóján a fő üzenetük a baloldali ellenzék felé, hogy soha többé nem akarnak állami terrort és diktatúrát, míg Brüsszel felé, hogy a nemzetek népei felett nem uralkodni kell, hanem azokat szolgálni.

A résztvevők 13 órakor gyülekeznek majd az '56-os forradalom bölcsője, a Műegyetem előtt, és 14 órától a Szabadság híd – Vámház körút – Károly körút – Erzsébet tér útvonalon vonulnak a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez. Ott 15 órától részt vesznek az állami ünnepségen és meghallgatják Orbán Viktor beszédét.

A miniszterelnök a tervek szerint 15:30-kor mond beszédet. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint a helyszínválasztás nem véletlen, hiszen ott 15 évvel ezelőtt, az 50. évfordulón a békés emlékezőket és ünneplőket brutális rendőrrohammal verték szét. Erre is reflektál a rendezvény.

Időben kevéssé, térben azért már távolabb fognak megemlékezni az ellenzéki pártok. Már hónapokkal korábban úgy tervezték, hogy az október 23-i rendezvényükön egy színpadra áll az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és a 106, szintén közös egyéni jelölt is, ez pedig meg is történik. Délután, 16 órakor kezdenek a Dózsa György út és az Andrássy út kereszteződésénél, ahol fel fog szólalni a kormányfő-jelölti posztért korábban versenybe szállt összes politikus. Vagyis beszédet mond Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Fekete-Győr András, a Momentum azóta már leváltott korábbi vezetője, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, Karácsony Gergely főpolgármester. A fő szónok a miniszterelnök-jelölti előválasztáson győztes Márki-Zay Péter, aki az előzetes tervek szerint negyedórás beszédet mond majd.

Mind a Békemenet, mind pedig az ellenzéki megemlékezés szervezői azt kérik a résztvevőktől, hogy viseljenek maszkot. Ugyanezt sürgette a Magyar Orvosi Kamara is, azzal kiegészítve, hogy szerintük csak olyanoknak kellene részt vennie a megmozdulásokon, akiknek van védettségi igazolványuk.

Aki pedig egy kis vidámságra is vágyna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is szervez Békemenetet, délben lesz a gyülekező az Oktogonon, a cél pedig a Moszkva tér. A céljaik között szerepel, hogy kívánják „a cenzúra szabadságát, a sajtó eltörlését!” vagy éppen „Felelőtlen, számonkérhetetlen minisztériumokat Budapesten!”. Egyúttal azt is kérik, hogy mindenki vigyen magával még egy maszkos embert.

A rendezvények miatt jelentős forgalomkorlátozásokra és lezárásokra kell számítani, a közösségi közlekedést választóknak is érdemes előre megnézniük, mi merre jár majd.