„Beláthatatlan következményei lehetnek a kormány döntésének”

„Beláthatatlan következményei lehetnek a kormány döntésének”

Fotó: Unsplash/Kevin Schmid

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Értelmetlen, káros, és súlyos veszélybe sodorja őshonos erdeinket – így kommentálta a fakitermelést megkönnyítő kormányrendeletet a Párbeszéd. A párt a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó azonnali eltörlését követeli.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, egy csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet egyszerűbbé teszi a tűzifa kitermelését. A Párbeszéd ennek kapcsán arról írt, hogy Magyarország erdeinek állapota évről évre romlik, őshonos erdeink száma csökken, a tarvágásnak pedig beláthatatlan következményei lehetnek, ilyenek például a súlyosbodó légszennyezés, a vízhiány, a szárazság, valamint az özönfajok előretörése. A frissen vágott fát eltüzelni nemcsak gazdaságtalan, de környezetkárosító és fokozottan légszennyező is. A szilárd tüzelési technikák miatt a téli időszakban sok településünk levegője már így is rendkívül egészségtelen.

Az ellenzéki párt szerint a kormány a felelőtlen erdőpusztítás helyett egyetlen tollvonással érdemi lépést tehetne Magyarország energiafüggetlensége érdekében: a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó eltörlésével.

Felidézték, hogy 2010-es választási programjában a Fidesz megígérte a zöldenergia-használat adminisztratív akadályainak eltörlését. Ehelyett szélerőmű-tilalmat, napelem- és hőszivattyú-adót vezetett be, valamint hosszú távú gázszerződést kötött Oroszországgal. Ez a gázszerződés se nem olcsó, se nem előnyös, és az ellátásbiztonságot sem garantálja.

A Magyar Hangnak korábban Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa arról beszélt, hogy teljesen tönkreteszik a természetvédelem előző negyven-ötven évben elért eredményeit a friss rendelettel. Ebben pedig – mint mondta – nem is az a legfájóbb, hogy a természetvédők így hiába dolgoztak, hanem az, hogy arról az élővilágról van szó, amely az ország jövőjét biztosítaná. Ezt pusztítják egy nagyon rövid távú cél érdekében, ráadásul a klímaválság közepén.