Bemutatta a Momentum, kikkel venné be Budát

Bemutatta a Momentum, kikkel venné be Budát

Fekete-Győr András a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az összes budai körzetben állít jelöltet az ellenzéki előválasztásra a Momentum. Fekete-Győr András pártelnök csütörtök délelőtt jelentette be, hogy Tóth Endre (Budafok-Albertfalva), Orosz Anna, Gelencsér Ferenc (Belváros-Várnegyed), Turgonyi Dániel (Óbuda), Hajnal Miklós (Hegyvidék) és Berg Dániel (II kerület és a III. kerület kisebb része) méreti meg magát.

– Ha ma a Parlamentre nézünk, a hazugság, a lopás, a gyűlölet jut eszünkbe. Ha majd beléphetünk ebbe az épületbe, legyen a becsületé, a tisztességé, a hétköznapi embereké – mondta a Duna partján Fekete-Győr András. A politikus a Momentum minden szimpatizánsát aktív politikai részvételre buzdította.

A jelölteket a párt alelnöke, Orosz Anna mutatta be. – Azért fogunk dolgozni, hogy megálljt parancsoljunk az önkormányzatok kifosztásának, az állami támogatások politikai alapon történő elosztásának. Küzdeni fogunk a zöld környezetért, a helyi vállalkozókért, hogy tiszta és fair körülmények között versenyezhessenek. Az előválasztáson pedig a szívünkhöz legközelebb álló jelölre szavazhatunk – mondta, szintúgy a szimpatizánsok aktivitását kérve.

Berg Dániel, a 4-es számú választókörzet jelöltjének kihívói várhatóan Kálmán Olga (DK) és Tordai Bence (Párbeszéd) lesznek, de az ő jelölésük még nem hivatalos. A jórészt a II. kerületet és Óbuda kisebb részét lefedő körzetben a szocialisták (akiknek politikusa, Őrsi Gergely előbbi kerület polgármestere) nem indulnak külön. A térség azért is érdekes, mert a Momentum itt a 2019-es EP-választáson az országosan 10 százalékot éppen el nem érő eredményéhez képest 20,9 százalékot szerzett. Ugyanitt a DK 16,3, az MSZP-Párbeszéd 8,39, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3,61, az LMP 3,14, a Jobbik 1,96, a Mi Hazánk 1,3, a Munkáspárt pedig 0,18 százalékot gyűjtött be. A Fidesz 44,21 százalékot szerzett.

Az alapvetően konzervatív beállítottságú, polgári kerületben a párt számára lesújtó eredményt ért el tehát a Jobbik, vagyis okkal feltételezhető, hogy a Fideszből kiábrándultak az átlagosnál nagyobb arányban szavaztak át a Momentumra.

Berg Dániel, aki jelenleg a kerület alpolgármestere, szerda délutáni háttérbeszélgetésén azt mondta: a kerületi kisvállalkozások, az oktatás, valamint a kulturális örökségek és természeti értékek védelme áll majd politikája középpontjában. Emlékeztetett, a járvány miatti korlátozások következtében számos vendéglátóhely szűnt meg, vagy került a csőd szélére. A menthető kisvállalkozások számára több közvetlen támogatás megszerzését nevezte célnak.

A Momentum Szegeden és Orosházán már bemutatta jelöltjeit, hamarosan több más körzetben is bemutatkoznak politikusaik, az előválasztásra pedig körülbelül három hét múlva nevezik meg miniszterelnök-jelöltjüket.

Az együttműködésről korábban megállapodás kötő hat ellenzéki pártnak október 23-ig kellene felállítania csatársorát, melynek tagjai egy az egy-egy elleni küzdelemben a Fidesz jelöltjeinek kihívói lehetnek az egyéni választókörzetekben. Az ellenzéki előválasztások időpontja azonban egyelőre nem ismert, ahogyan a pontos menete sem.