Bemutatta egészségügyi programját az ellenzék: azonnali, jelentős béremelést ígérnek

Bemutatta egészségügyi programját az ellenzék: azonnali, jelentős béremelést ígérnek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányváltás esetén az egészségügyi szakdolgozók bérének azonnali, átlagon felüli emelését, az idén tavasszal bevezetett szolgálati jogviszony megszüntetését, valamint önálló egészségügyi minisztérium létrehozását ígérte mai sajtótájékoztatóján az ellenzéki összefogás. Az eseményt a Jobbik közvetítette Facebook-oldalán.

Komáromi Zoltán, a DK szakpolitikusa kifejtette: Az Orbán-kormány járványügyi védekezésben elkövetett hibái azért megbocsáthatatlanok, mert emberéletekkel fizetünk értük. Becslése szerint év végére a covid-halálozások száma el fogja érni a negyvenezret, ami egy kisváros lakosságának felel meg. A friss járványügyi adatokat értékelve hangsúlyozta, botrányosan alacsony, 15 500 tesztet végeztek, ennek húsz százaléka lett pozitív, ami nemzetközi összevetésben nagyon rossz teljesítmény. Aggasztónak tartja, hogy a kórházban ápoltak viszonylag alacsony száma mellett is több mint háromszázan szorulnak gépi lélegeztetésre.

Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője a 2021-es év kormányzati tevékenységét értékelte. Mint hangsúlyozta, Magyarország nem egy eredményesen védekező ország képét mutatta, hiszen még a koronavírus-járvány harmadik hullámára sem sikerült felkészülni. Ezt példázza, hogy a lakosságarányosan hazánkban követelte a legtöbb áldozatot a Covid. A képviselő szerint ezen a helyzeten csak tovább rontott az egészségügyi dolgozók jogviszonyát szabályozó törvény tavaszi bevezetése. Ez – mutatott rá – rendvédelmi dolgozókként kezeli az egészségügyi alkalmazottakat, ami idegen az ágazattól. Kifejtette, az egységes ellenzéknek az lesz a dolga Márki-Zay Péter vezetésével, hogy a jogviszonyt szabályozó törvényt visszavonja úgy, hogy az orvosok béremelését tovább viszik. Emellett a szakdolgozók bérének emeléséről is gondoskodni fognak.

Megjegyezte azt is, hogy a járvány elleni védekezés sikertelenségéhez hozzájárult, hogy ennek a területnek nem volt gazdája, Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere ugyanis nem képes működteti az egészségügyi struktúrát. Amennyiben az ellenzék kormányra kerül a tavaszi választások eredményeként, úgy önálló egészségügyi minisztériumot fognak létrehozni, amely – fogalmazott Lukács – a dolgozókkal közvetlenebb kapcsolatot fog ápolni.

Havasi Gábor, a Momentum egészségügyi politikusa, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka helyzetértékelése szerint hónapokat kell várni szakorvosi vizsgálatra, ezért egyre többen kénytelenek költeni a magánegészségügyi szolgáltatásokra. Mindeközben a daganatos betegségek terén az élen járunk.

A politikus szerint a várólistákat gyorsan és hatékonyan fel kell számolni, ennek érdekében a jelenleg hatályos korlátozásokat meg kell szüntetni és mindemellett teljesítményösztönzőket kell bevezetni. A daganatos megbetegedések visszaszorítása érdekében pedig egy jól működő szűrőprogramot kell kidolgozni. Ennek részeként a szűréseken való részvételt szabadnapok biztosításával ösztönöznék.

Havasi Gábor szavai szerint ma a Fidesz az egészségen spórol, hiszen az összességében 1100 milliárdos megszorítás keretében elvonták az Egészséges Budapest Program forrásait, miközben az ellátórendszer sok esetben nem hogy a 21. századi, de a 20. századi színvonalat sem éri el. Hangsúlyozta, hogy kormányra kerülésük esetén folytatni fogják a fővárosi programot, de emellett vidéki szolgáltatások színvonalát is emelni kívánják, ezért nélkülözhetetlen a háziorvosi és szakorvosi ellátás fejlesztése.