Bencsik András „kifogástalannak” tartja Demeter Szilárd gázkamrás írását

Bencsik András  „kifogástalannak” tartja Demeter Szilárd gázkamrás írását

Bencsik András a Sajtóklubban (Forrás: Hír Tv)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hír TV Sajtóklubjában jobboldali újságírók értékelték Demeter Szilárd visszavont írását. Bencsik András szerint semmi kivetnivaló nem volt a cikkben. Vitapartnerei azért nem fogalmaztak volna így, de az írás nyomában keltett „műbalhé” ellen ők is kikeltek, illetve jelezték: ha Soros führerezése holokausztrelativizálás, akkor Orbán lenácizása is az  – számolt be a műsorról a Telex.

A hírportál szemléje kitér arra is: Bencsik András fogalmazott a legkeményebben, szerinte „túlérzékenységből” kifogásolta a magyar zsidóság a cikket, és nincs igazuk a zsidóknak. Sőt, szerinte vissza sem kellett volna vonni az írást, amivel „messzemenőig egyetért”, bár szerinte is túlzó volt. Bencsik Gábor szerint szerencsétlen volt a megfogalmazás, „alkalmat adott félremagyarázásokra”, de szerinte is igaza volt Demeter Szilárdnak. Kifogásolta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, aki képes volt a nyíltan antiszemita Bíró László mellett kampányolni, most a világ közvéleménye felé fordul a Demeter-ügy miatt, valamint műbalhénak nevezte az esetet.

Néző László is úgy vélekedett, hogy abban, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója ír, azért van igazság, bár ő nem így fogalmazott volna. Végül rámutatott, hogy ha ez az írás a holokauszt relativizálása, akkor Orbán Viktor lenácizása vagy lehitlerezése ugyanúgy a holokauszt relativizálása.

Bencsik András, amikor visszakapta a szót, megerősítette, hogy a többiekkel ellentétben szerinte „az írás kifogástalan, nem volt abban szerencsétlen fogalmazás”.

Az viszont még a műsorvezető, Gajdics Ottót is meglepte, létezik olyasmi, hogy valaki visszavon egy publicisztikát.

Az ügy előzménye, hogy Demeter Szilárd, a PIM igazgatója, szombaton az Origón megjelent cikkében Európát gázkamrához, Soros Györgyöt pedig Hitlerhez hasonlította. Az írás ellen számos ismert hazai közszereplő felszólalt, a parlamentben is téma volt, Demeter visszavonta írását, eközben azonban saját múzeumi beosztottjai is elhatárolódtak tőle, és indult egy Demeter távozását követelő petíció is, amit kedd délelőttig már csaknem 25 ezren írtak alá.