Bencsik Gábor szerint a polgári kormány súlyos mulasztásban van a tanárbérekkel

Bencsik Gábor szerint a polgári kormány súlyos mulasztásban van a tanárbérekkel

Bencsik Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bírálta a kormányt, de ezzel együtt a most sztrájkoló, illetve tüntető tanárokat is Bencsik Gábor. A kormányközeli újságíró a közösségi oldalán fejtette ki véleményét a szerda reggeli élőláncról és a napközbenre tervezett eseményekről.

Bencsik Gábor posztjában leszögezte: ki kell mondanunk, hogy a polgári kormány súlyos mulasztásba esett a pedagógusbérek érdemi emelésének elmulasztásával. Határozottan kiemelte, hogy ez súlyos mulasztás, mert amikor a kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeképpen jelentős költségvetési lehetőségek nyíltak, a jövőbe történő beruházásnak ez a formája, a tanárbérek érdemi emelése elmaradt, a felszabadult pénzek másra mentek el. Szerinte akárhogyan is alakulnak a tárgyalások az unióval a támogatásokról, a magyar hazai összterméken (GDP) belül a közoktatásra fordított hányadnak a lehető leghamarabb az uniós átlag fölé kell emelkednie.

Ugyanakkor egyből árnyalta is a kormányt bíráló véleményét. Szerinte ugyanis „ellenzéki politikusok, ellenzéki érzelmű tanárok” most lehetőséget látnak arra, hogy a jogos tanári elégedetlenség hullámán kormányt buktassanak, revánsot vegyenek az április 3-i vereségért. Ezt a mozgalmat egyértelmű kormánybuktatási szándék fűti szerinte. – A polgári engedetlenség álcája alatt tartott jogellenes sztrájk mögött politikai csiki-csuki rejtőzik: ha nem rúgtok ki, holnap mindenki leteszi a munkát, ha kirúgtok, holnap mindenki értünk tüntet majd – vélekedett. Sőt, mindezt szerinte tizenéves gyerekek mögé bújva teszik. Abban semmi meglepőt nem lát, hogy a tizenéves gyerekek százszor szívesebben mennek tüntetni, mint hogy igeragozást magoljanak, „csakhogy ezeket a gyerekeket becsapják, elhitetik velük, hogy az igaz ügyért harcolnak, miközben az ellenzéknek kapartatnák ki velük a gesztenyét”.

Bencsik Gábor szerint egy súlyos válságnak az elején a kormánynak nagyon nehéz megoldást találnia a helyzetre. Ha enged a törvénytelenségnek, további törvénytelenségekbe csúszhat bele az ország, ha keményen lép föl, tovább szítja az indulatokat. Egyetlen utat lát: a teljes őszinteség, a politikai megfontolások félretétele. Az emberek döntő többsége ugyanis kész meghallgatni és elfogadni az őszinte szavakat szerinte.

Az oktatás helyezte miatt szerdán, azaz a pedagógusok világnapján egész nap lesznek tiltakozó események, a reggel például nagyszabású élőlánccal kezdődött.